Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Viktigt att hålla huvudet kallt när det otroliga serveras på silverfat

Publicerad: 2 februari 2016, 15:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det finns ett uttryck på engelska som beskriver vad som händer när skit når en fläkt. Bildspråket talar för sig själv. När en skandal rullas upp i medierna blir resultatet detsamma, det börjar flyga saker i luften och ingen vill bli träffad. Alla vill skydda sig, helst med galonkläder.

Det är därför inte alls förvånande att Karolinska institutets hårt pressade rektor, Anders Hamsten, de senaste dagarna lagt avsevärd energi på att i intervjuer peka ut Karolinska universitetssjukhusets roll i beslutet att låta kirurgen Paolo Macchiarini operera tre patienter. Operationerna var sjukhusets ansvar, menar Hamsten, och hävdar att den italienske stjärnrekryteringens anställning på KI bara rörde preklinisk forskning inom regenerativ medicin. Resonemanget är i linje med forskningsinstitutionens tidigare bedömning kring oredlighetsanklagelserna; det vill säga att operationerna inte var forskning alls, utan desperata försök från sjukvården att hjälpa dödssjuka patienter. I korthet: Det var inte KI, det var KS.

Försöken att distansera sig från sjukhuset klingar dock falskt för den som under årens lopp tagit emot pressmeddelanden från KI just om hur Paolo Macchiarini lyft skalpellen och opererat.

I texter på KI:s hemsida har institutet inga problem med att sola sig i glansen av de fantastiska framstegen eller publiceringar om operationerna i vetenskapliga tidskrifter.

Det är lätt att döma i efterhand. Nu är mikro­bloggen Twitter full av röster som fnyser åt tanken på att en bit plast skulle kunna växa ihop med kroppens egna vävnader. Vi skakar på huvudet och muttrar om cv:t: Kollar de inte referenser när de anställer? Men i vardagen är det svårt att låta bli att dras med. När en frän stjärnvärvning plötsligt finns inom räckhåll.

För forskare, donatorer, kollegor och journalister är det viktigt att hålla huvudet kallt när drömmen om det otroliga serveras oss på silverfat. Det är inte lätt. Särskilt inte när en av världens finaste forskningsinstitutioner sträcker fram det där fatet. Men för att leva upp till skattebetalarnas, forskningssamfundets, patienternas och läsarnas förtroende är det just vad som krävs.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev