Ledare
Lisa Blohm: ”Viktigt att oklarheter kring narkotiklassade medel reds ut”
Även om mängden läkemedel sticker ut, är det inte en privatpersons agerande som gör denna nyhet relevant för Dagens Medicin. Utan att kvinnan, enligt förundersökningen, lyckats lura läkare efter läkare, skriver Dagens medicins chefredaktör Lisa Blohm.
Publicerad: 9 februari 2022, 04:50
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Foto: Gabriel Liljevall
Denna vecka skriver vi om ett fall där en kvinna under en period på ungefär fem år kunnat hämta ut inte mindre än 231 recept på narkotikaklassade läkemedel.
Kvinnan är nu åtalad för grovt bedrägeri och narkotikabrott – och skuldfrågan är det naturligtvis en domstols sak att avgöra.
Även om mängden läkemedel sticker ut, är det inte en privatpersons agerande som gör denna nyhet relevant för Dagens Medicin. Utan att kvinnan, enligt förundersökningen, lyckats lura läkare efter läkare och därmed fått en helt orimlig mängd läkemedel såväl förskrivna som utlämnade. Gång efter gång har hon dragit samma historia om att hon skulle hjälpa en kvinna gömd på ett skyddat boende.
Hur många läkare som sagt nej finns det inget svar på. Förhoppningsvis och ganska sannolikt har det gått många, många nej på ett ja. Helt uppenbart är det också en del läkare som har reagerat och som både polisanmält och försökt varna kolleger. Det är lätt att tänka sig deras frustration om de får höra talas om nya förskrivningar. Dessutom får vi signaler om att det finns fler och senare fall av recept till samma kvinna.
Annika Larsson är vice ordförande för Svensk förening för allmänmedicin, Sfam. Stressade läkare mot dagens slut och en behjärtansvärd historia är hennes teori. Men hon är väldigt tydlig med att ”det är inte så det bör gå till”.
Och det ska det naturligtvis inte. Kontrollen måste fungera. I ”bästa” fall går uthämtade läkemedel i fall som detta enbart till eget missbruk, vilket är allvarligt nog. Men det finns också en uppenbar risk för att tabletter säljs vidare illegalt.
En annan del av detta är apotekens roll. Det finns många exempel på hur farmaceuter larmat om läkare som varit för generösa eller direkt vårdslösa med förskrivning av narkotikaklassade läkemedel – vilket ibland lett till begränsad förskrivningsrätt eller indragna legitimationer. Denna gång gäller det en apotekskund. Då har frustrerade farmaceuter inte mandat att göra något, anser Erika Larsson vid fackförbudet Sveriges Farmacueter.
Läkemedelsverket har en annan syn – visst kan farmaceuter neka expediering, enligt myndigheten. Denna diskrepans är väldigt förvånande och det behövs uppenbarligen diskussion och kanske klargöranden. Det är viktigt att det blir av – för att minska risken för liknande fall.
Toppen
Nybygge med mindre stök
Med risk för att en dag få äta upp det – men nog låter det som ett klokt beslut att nya Centrallasarettet Växjö blir just ett nybygge, enligt planen klart 2029. Att patienter och personal skulle vistas i en ombyggnation fram till 2048, vilket var alternativ två, låter stökigt.
Botten
Spretiga råd om masker
Att rutinerna kring vad som gäller för personlig skydddsutrustning i covidvården fortfarande varierar mellan regionerna riskerar att bidra till både oro och till att skyddet inte är ultimat. Ett prejudicerande fall hos Arbetsmiljöverket skulle nog öka tydligheten.
Kommentarer
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Kommentarer publiceras efter granskning.
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Lisa Blohm