Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Lisa Blohm: Viktigt att regionpolitikerna orkar behålla sitt engagemang

Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm hoppas att regionpolitikerna fortsätter att lyssna på professionen – även efter pandemin.

Publicerad: 21 april 2021, 06:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm.

Foto: Gabriel Liljevall


Ämnen i artikeln:

Covid-19

Själva grunden för en politisk beslutsprocess rimmar rätt illa med en pandemi, eller med vilket händelseförlopp som helst där förutsättningarna ständigt kastas om. Ibland vecka för vecka.

En fungerande demokrati bygger i grunden på att förslag stöts, blöts och förbereds. Visst kan man tycka att processen ibland är seg. Men den ger tid för skissande på konsekvenser och alternativ och utrymme för mothugg och kompromisser. Det hindrar inte att mindre lyckade politiska beslut tas – däremot är de sällan tagna i hast.

Det senaste året har som bekant pandemirelaterade beslut på regerings- och riksdagsnivå snabbats på i en sällan skådad hastighet och i praktiken ofta styrts av expertmyndigheternas slutsatser.

Även ute i regionerna har politikerna tidvis behövt agera snabbt. Det kan exempelvis handla om begäran att aktivera de särskilda krislägesavtal som flera regioner har tillämpat.

Bilden som åtta region­politiker ger i denna artikel är visserligen lite varierad. Men det är ändå tydligt hur tjänstemän och sjukvårdens professioner tagit de flesta krisbesluten, medan en del beslutade eller planerade förändringar av sjukvården har satts på vänt.

Det har nog i de flesta fall varit nödvändigt och i grunden tycks regionpolitikerna ha en ganska pragmatisk inställning.

Samtidigt märks ändå en viss frustration över beslut på nationell nivå som de inte kan påverka men påverkas av. Och bland andra Christer Jonsson (C) i Region Kalmar anser att det finns anledning att fundera över hur lång­variga kriser ska skötas i regioner. När det inte handlar om hanteringen av en allvarlig bussolycka utan om ett skede som pågår dag efter dag efter dag.

Jag hoppas att landets många kompetenta regionpolitiker trots pandemins påfrestningar orkar behålla sitt engagemang och ta tag i de förändringar som behövs för att sjukvården ska vara bättre rustad inför kommande utmaningar. Och att de verkligen lyssnar på erfarenheterna från vårdens professioner – även när de politiska spelreglerna i regionerna börjar återgå till det normala.

Det är samtidigt viktigt att de utvärderingar som pågår om pandemiarbetet står fria från parti­politiska hänsyn och att slutsatser finns innan valrörelsen drar i gång. Det är en förutsättning för en diskussion baserad på fakta.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lisa Blohm

Chefredaktör och ansvarig utgivare

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Covid-19

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev