Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Viktigt att ta intryck av de fall då sjukvårdsmajonnäsen skurit sig

Publicerad: 26 oktober 2016, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


I veckan kom beskedet att den svenske hjärtläkaren Fikru Maru, som suttit fängslad i Etiopien sedan i maj 2013, har dömts till fyra år och åtta månaders fängelse. En bisarr rättsprocess tycks därmed ha fått sitt slut, även om ingen vågar dra den slutsatsen givet vad Maru utsatts för hittills.

I den bästa av världar kan korruptionsdomen innebära att han släpps fri, då han redan nu suttit fängslad i tre och ett halvt år utan att ha fått sin sak prövad i domstol. Om den tiden kan räknas av och ytterligare straff­rabatt ges kan läkaren förhoppningsvis bli fri inom kort. Men det behöver gå snabbt, enligt hans advokat, anhöriga och andra som kämpar för att Maru ska få komma tillbaka till Sverige; han be­höver vård för en kollapsad lunga och vårdas nu på sjukhus i Addis Abeba. Låt oss hoppas att de som gör positiva tolkningar av domen har rätt.

Nu något annat, men fortsatt utanför vårt lands gränser: Vi letar ofta goda internationella exempel på hur sjukvård kan förbättras och bedrivas. Det är viktigt att också ta intryck av de fall då sjukvårdsmajonnäsen skurit sig. På Nya Zeeland avslutades förra veckan en strejk bland underläkare som vill ha bättre villkor. Enligt läkarfackets representanter i landet kan arbetspassen löpa över tolv dagar i rad utan ledighet. Arbetsgivaren har erbjudit två lediga veckodagar, vilket facket kontrat med att läkarna då borde få betalt. Det tolkar arbetsgivarna i sin tur som ett krav på löneförhöjning. Ett så kallat dödläge, alltså.

Även i Storbritannien har så kallade junior doctors fullt upp. I en alltmer utdragen fäktningsmatch med hälsominister Jeremy Hunt sätts den offentligt finansierade vården på hårda prov, med återkommande strejker, strejkhot och missnöje.

I september avlystes en femdagarsstrejk med hänvisning till patientsäkerheten, men inte för gott. Bakgrunden är bland annat den brittiska regeringens övertygelse om vikten av att göra vården lika effektiv alla dagar i veckan. Det har i sin tur kopplats till det nya kontraktet för underläkare, som British Medical Association var med och förhandlade fram för underläkarnas räkning, bara för att få se det nedröstat av de underläkare de skulle representera. Förtroendekapitalet tycks vara förbrukat åt alla håll och då finns inga vinnare.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev