Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Lisa Blohm: ”Viktigt med ärlig bild av läget när Ivo synar akutsjukvården”

Jag ser Ivos initiativ som välkommet. Det behövs en rejäl genomlysning och en nationell tillsyn har större chans än punktinsatser att identifiera systematiska problem, skriver Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm.

Publicerad: 2 februari 2022, 04:50

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm

Foto: Gabriel Liljevall


Ämnen i artikeln:

IvoCoronakrisen

Sent i fredags kom nyheten att Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, inleder en tillsyn av sjukhusvården i samtliga regioner, och med särskilt fokus på akutsjukhusen.

Ivo har förstås alltid sitt tillsynsansvar, men tonen i myndighetens pressmeddelande känns lite extra allvarstyngd. Pandemin har lett till ökade risker för patientsäkerheten och synliggjort redan kända problem inom sjukvården, konstaterar Ivo och hänvisar till offentlig statistik, mediers rapportering och egna tillsynsärenden. ”Sammantaget ger detta en bild av en hårt belastad sjukhusvård vid akutsjukhusen med ökade patientrisker”, skriver Ivo i sitt pressmeddelande.

Tillsynen är ännu ett kvitto på det tuffa läge svensk vård befinner sig i och att det tas på allvar från många håll. 

Jag ser Ivos initiativ som välkommet. Det behövs en rejäl genomlysning och en nationell tillsyn har större chans än punktinsatser att identifiera systematiska problem.

Samtidigt är det alltid jobbigt att bli granskad och det finns också en del kritik mot hur Ivos granskningar görs och mot slutsatser. Till exempel kände alla inte igen sig efter granskningen av vården av äldre under pandemivåren 2020, eller tyckte att för mycket fokus låg på formalia i ett läge där vård fått gå före dokumentation.

Ivo skriver själva att man ”beaktar de rådande omständigheterna och har förståelse för de påfrestningar som pandemin leder till”, men att dess konsekvenser innebär risker för patientsäkerheten.

En viktig förutsättning för att resultatet av granskningen blir konstruktivt är att Ivo verkligen har tid att lyssna på dem som befinner sig ute i den kliniska verkligheten. Och att medicinskt ansvariga och chefer på olika nivåer kan ge sin ärliga bild av läget.

Det är också bra att Ivo inom ramen för detta begär in behovsanalyser från alla regioner när det gäller såväl vårdplatser som bemanning och då inte bara fokuserar på nuläget utan vill att analyserna sträcker sig fem år framåt. Möjligen skulle tidsperspektivet vara ännu längre, men då blir prognoserna förstås osäkra.

Det kan bli en tung administrativ uppgift för regionerna att skaka fram allt Ivo begär. Men låt oss hoppas att resultatet av den här viktiga granskningen blir att det blir ännu tydligare vad som krävs för att få till lösningar som gynnar såväl personal som patienter.

Toppen

Nej till att lämna ut gyn-film

Det är skönt när juridik rimmar med bra i magen-känsla. Kammarrätten gav nyligen Linköpings universitet rätt i sin vägran att lämna ut undervisningsmaterial från läkarlinjen, däribland en dvd, med titeln Gynekologisk undersökning till en privatperson.

Botten

Prisstrid kring cystisk fibros

Det är beklagligt att företag och TLV ännu inte hittat en prisnivå som ger svenskar med cystisk fibros tillgång till nya banbrytande läkemedel till en enligt TLV godtagbar kostnad. Hälsoekonomiska kalkyler är svåra, men det är lätt att förstå läkares och patienters frustration.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lisa Blohm

Chefredaktör och ansvarig utgivare

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

IvoCoronakrisen

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev