Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Lisa Blohm: Vilka frågor är viktigast för vårdens utveckling? Berätta!

Ibland slås jag av hur lite som har hänt inom svensk sjukvård sedan jag första gången klev in på Dagens Medicins redaktion 1998.

Publicerad: 25 november 2022, 08:48

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

De många långlivade och återkommande frågorna och diskussionerna kan ibland dölja hur mycket utveckling som skett inom vården, reflekterar Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm.

Foto: Gabriel Liljevall


Ämnen i artikeln:

LönerLäkemedel

Hur diskussionerna om ojämlikheter i vården, vem som ska vara chef, bristande följsamhet till behandling, administrativa bördor, journalsystem, löner, svårigheter att bemanna och utrymme för klinisk forskning återkommer.

Och sedan slår det mig ofta ganska direkt hur skev den bilden är. För sanningen är ju att det har hänt, och händer, oerhört mycket. Även om de enskilda förändringarna kan kännas sega och långdragna.

Ta bara en sådan sak som utvecklingen på läkemedelsområdet. Då handlar det om allt från generikareformen som sparat omfattande skattesummor genom åren, nya revolutionerande behandlingar som gjort livet betydligt längre eller bra mycket bättre för olika patientgrupper. 

Eller synen på hur involverade patienterna ska vara, hur pålästa en del patienter är om sin egen sjukdom – och hur många konspirationsteorier som andra patienter lätt kan hitta i närmaste Facebookgrupp.

Läs också: Sörmland vill skippa hyrsjuksköterskor – 30 000 till anställda som rekryterar kollega

Jag har också många gånger slagits av hur oerhört lite det för 20 år sedan från läkarhåll talades om tvärprofessionella samarbeten. Och hur oändligt mycket större medvetenheten om behovet av varandras specifika kompetenser är i dag, för att vården ska fungera på bästa sätt och utvecklingen tas vidare.

Med detta sagt är jag fullt medveten om att det fortfarande finns en del att jobba med där. Det var inte länge sedan jag sprang på en mycket erfaren och kliniskt verksam läkare som hade bilden av att arbetsterapeuter och fysioterapeuter i grunden var samma profession. Sånt förvånar.

Vad ser du som viktigast för utvecklingen framåt och vilka aspekter riskerar att komma bort? Vad känns som de eviga frågorna som aldrig kommer vidare? Och finns det förändringar som tvärtom går alldeles för fort? Mejla oss gärna på redaktionen och ge oss dina åsikter, eller ring mig på 0733-39 26 22.

Och, som sagt, det händer mycket i svensk sjukvård. För att du som prenumerant enklare ska hitta ännu mer läsning på dagensmedicin.se gör vi en omstart med ett uppfräschat nyhetsbrev med tips om några av de senaste nyheterna på vår sajt – varav en del bara publiceras på nätet. Premiumbrevet mejlas ut i slutet av veckan. Håll utkik!

Toppen

Klartecken för subvention 

Två gånger har Tandvårds- och läkemedelsverket, TLV, funnit att läkemedlet Kaftrio vid cystisk fibros inte är tillräckligt kostnadseffektivt. Svenskar har flyttat utomlands för att få behandlingen. Tredje gången gillt är företaget Vertex och TLV äntligen i mål.

Botten

Extremt läge på akuten

Samtidigt som akuten på Helsingborgs lasarett har Ivos ögon på sig ser läget ut att vara tuffare än någonsin. I förra veckan ska det ha funnits patienter som väntat sex dygn på akuten. Sjukhuset kämpar med att komma i balans och vända på den förstås orimliga situationen.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lisa Blohm

Chefredaktör och ansvarig utgivare

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

LönerLäkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev