lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

”Vill man ha ständig utveckling krävs det ständig rörelse”

Publicerad: 12 februari 2020, 05:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Kraven på ständig utveckling duggar tätt i hälso- och sjukvården. Förändrade arbetssätt toppar listan på lösningar på dagens problem och det med rätta. Att göra samma sak om och om igen och förvänta sig andra resultat är ju, som i det berömda citatet som Einstein aldrig lär ha sagt, definitionen av galenskap.

Att många ändå fortsätter att hoppas på att luckorna efter vissa personalkategorier i hälso- och sjukvården magiskt ska kunna fyllas, så att vårdplatser och tidböcker kan hållas öppna, beror nog inte på galenskap. Snarare upplever många att de försök som gjorts inte varit tillräckligt seriösa, genomgripande eller långsiktiga.

Och att det är just detta som gjort att arbetsmiljön i akutens korridorer inte blivit bättre eller primärvården inte i grunden har stärkts. Oavsett uppfattning i denna fråga är det utan tvekan så att kraven på att ständigt vara i rörelse ökar, inte bara i vården utan i hela samhället. Är det lätt? Nej. Men det är inspirerande att ta del av dem som försöker hålla sig öppna för tanken.

Denna vecka beskriver Dagens Medicins reporter Lisa Blohm i ett reportage en av de platser där man bestämt sig för att pröva nytt. Vårdcentralen Gallerian i Eskils­tuna är en sorts testmiljö för nya sätt att jobba. Det mesta ska inte vara som vanligt – varken öppettider, välkomstmottagande, lokalernas utformning eller inkluderingen av befolkningen i utvecklandet. Och för varje dag förändras det. Vissa saker har funkat, andra inte. Rörelsen fortsätter och det blir intressant att följa.

En annan rörelse som är avgörande för folkhälsan framåt är kampen för att bryta stigmat kring psykisk sjukdom. I helgen som gick bidrog tidigare sjukvårdsminister Annika Strandhäll (S) till att göra just det när hon berättade om att sambon begått självmord och om hur hon och familjen påverkats. Hennes företrädare på minister­posten, Gabriel Wikström (S), gjorde också mycket för att bryta tabun genom att berätta om sin egen erfarenhet av utmattningssyndrom.

För att rädda liv måste det bli lika okomplicerat att söka hjälp när vi mår dåligt psykiskt som när vi brutit benet. Lyckligtvis går det åt rätt håll. Men vi får inte glömma att utvecklingen kräver ständig rörelse.

Toppen

Att omvårdnadsforskare vid Högskolan Kristianstad tillsammans med forskare i fem andra länder ska ta fram en utbildning för att göra vårdpersonal bättre på att möta existentiell ensamhet hos äldre. Det rapporterar tidningen Vårdfokus.

Botten

Att två av landets största regioner, Skåne och Västra Götaland, står i centrum för misstankar om att upphandlingen av ett it-system varit riggad. Båda regionerna har nu avbrutit samarbetet med leverantören, efter att grävjournalister på Sveriges Television krävt svar.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev