Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Visselblåsare och granskande journalistik är helt avgörande

Publicerad: 17 oktober 2017, 12:22

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Förra veckan kom beskedet från åklagaren om att det inte gått att bevisa att den italienske kirurgen Paolo Macchiarini gjort sig skyldig till varken ­vållande till annans död, eller vållande till kroppsskada. Förundersökningen läggs ner. Att juridikens regler går dåligt att använda på sjukvårdsområdet är känt sedan länge och Kjell Asplund, professor, Smer-nestor och tidigare utredare av just de strup­operationer som åklagaren hade att titta på var inte förvånad. Han sa:

”Under min tidigare tid som ansvarig för tillsynen på Socialstyrelsen hände det att vi polisanmälde i vårt tycke väldigt grava brott mot patient­säkerheten. Men det var mycket svårt att få gehör för detta från juridiskt håll.”

Fallet Macchiarini är självklart extraordinärt. Åklagaren landar trots de nedlagda förundersökningarna i bedömningen att kirurgen varit oaktsam – mer och mer oaktsam för varje gång, faktiskt. Men inte tillräckligt för att det ska bedömas som brottsligt. De frågor som väckts om hur stjärn­forskare rekryteras, etiska riktlinjer följs och hur patienter används i forskning kommer förhoppningsvis diskuteras livligt länge än. Utan vissel­blåsare och granskande journalistik skulle ingen fått veta hur det var fatt.

Sedan 1998 har It i vården-priset belönat förebilder som visat upp hur de använt digitala lösningar för att skapa nytta för verksamhet, patienter och samhälle.

För 19:e året i rad bjuder vi in alla aktörer i svensk vård och omsorg att tävla om vem som är bäst på it och digital hälsa. Nominera dig själv, ditt team eller kollegor senast den 27 oktober i formuläret på dagensmedicin.se och berätta hur man framgångsrikt använt it för att förenkla processer, förbättra kommunikationsvägar, öka kvaliteten och patientsäkerheten. Vi är helt enkelt på jakt efter digital hälsa som gjort vården bättre för patienterna.

För första gången någonsin ska vårdskador inom psykiatrin kart­läggas, i ett SKL-projekt som ska granska totalt 3 000 journaler. Läs mer i pappersutgåvan av Dagens Medicin nr 42/17 och klura på varför psykiatrin ofta varit så styvmoderligt behandlad vad gäller kvalitetsarbete. Bra att vårdskador både definieras och följs upp för denna ofta utsatta patientgrupp.

Toppen
Att World Medical Association, WMA, moderniserat den så ­kallade ”internationella läkareden”, enligt Läkartidningen, vilket bland annat innebär krav på att respektera patientens självbestämmande och att ta ansvar för sin egen hälsa (alltså läkarens!).

Botten
Att Läkaresällskapet tvingas ställa in sin konferens ”Framtidens medicin och hälsa” på grund av för dålig uppslutning. Bara 150 hade anmält sig, jämfört med förhoppningarna om 2 000. Synd på intressant innehåll om framtidens läkarroll.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev