Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag17.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Ledare

Vore det inte så sorgligt så vore hemligstämplade siffror komiska

Publicerad: 5 februari 2019, 12:32

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Två steg framåt, ett steg tillbaka. Ibland känns det så i utvecklingen av svensk hälso- och sjukvård. Ofta får utredningar, remissförfaranden och förankringsprocesser kritik för att dra ner tempot på utvecklingen. Men ibland kanske de inte drar ner tempot nog.

Två myndigheter har, efter en ny dom i kammarrätten i Stockholm, kommit fram till att försäljningsstatistik över enskilda läkemedel från myndigheternas register inte kan lämnas ut. Det skulle strida mot offentlighets- och sekretesslagen.

Dagens Medicin har redan rapporterat om frågan och dess möjliga konsekvenser: att det blir svårt att följa försäljningen av nya läkemedel eller kontrollera den statistik som lämnas ut. Beslutet riskerar också att försämra skattebetalarnas möjlighet att förstå hur offentliga resurser används, och allas – inklusive sjukvårdens egen – koll på hur läkemedel används på nationell nivå.

Vore det inte så sorgligt så vore det nästan komiskt. Ingen (för mig känd aktör) är emot att statistiken lämnas ut, snarare tvärtom. Läkemedelsindustriföreningen, Lif, säger att beslutet på ”ett betydande och olyckligt sätt kommer att minska transparensen i läkemedelsstatistiken.” Avidentifierade förpackningsdata riskerar heller inte patienternas integritet.

I en uppföljande granskning, av Dagens Medicins vetenskapsredaktör Carl-Magnus Hake, tecknas nu bilden att det inte gjorts någon egentlig analys av hur sekretesslagen skulle påverka utlämnandet av statistik när dåvarande Apotekens Service AB omvandlades till en myndighet. En av de remisser som kom in varnade om att tillgång till läkemedelsstatistik riskerade att påverkas, men frågan tycks inte ha fått fäste på departementet. Dåvarande socialminister Göran Hägglund kommenterar: ”Det torde ha blivit en oönskad effekt av en förändring som skedde.”

Enligt en expert som Dagens Medicin intervjuat borde det dock inte vara så svårt att ordna ett undantag för att få rätsida på saken. Och frågan är nu ställd – av riksdagsledamoten Barbro Westerholm (L) – till nya ansvariga statsrådet Lena Hallengren i riksdagen:

Vad avser ministern och regeringen att göra så att den svenska läkemedelsstatistiken kan fungera på det effektiva, kvalitetssäkrade och transparenta sätt som den har gjort under de senaste 40 åren?

Toppen
Att debatten om vilket hopp man kan sätta till hälsosamtal fått vågorna att gå höga. Detta på grund av en studie på män från Habo kommun. De som fått samtal tycks leva längre än andra, men de jämförs inte med män från Habo utan samtal, utan med ett rikssnitt.

Botten
Att livsstilsförändringar och prevention är så hiskeligt svåra att mäta med säkerhet. Särskilt som samhället nu faktiskt känns mer moget än på länge för att ta emot sådana budskap. Låt oss hoppas att samtalet om hur vi lever bättre och längre får fortsätta ha vingar.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev