Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • Tipsa oss!
 • Lediga jobb
 • Logga in

Sjukvårdens ersättningsmodeller och uppföljning 2017

Att ersätta, mäta och följa upp sjukvårdens resultat

Hur ersätter, mäter och följer vi upp sjukvårdens resultat? Hur räknar man hem ekonomiska vinster av förebyggande satsningar? Kan man jämföra patientrapporterade utfallsmått mellan länder och på så sätt höja kvaliteten i vården?

Välkommen till en dag där vi diskuterar och inspireras av sätt att mäta, ersätta och följa upp sjukvården!

Program

 • 9.00

  Registrering med kaffe.

 • 9.30

  Välkomna!

  Dagens Medicins moderator Christina Kennedy hälsar välkommen.

 • 9.40

  Så löser du ersättningen i digitaliseringens tidevarv

  Bättre för patienterna, bättre för miljön, bättre för vårdresultaten – men sämre för ekonomin. Digitaliseringen erbjuder stora möjligheter, men skapar också utmaningar när ersättningssystemen inte är anpassade efter utvecklingen. Men det finns vägar framåt och Per-Erik Gustafsson är en av dem som kommit en bit på vägen. Han är överläkare på hjärtkliniken i Gävle och distansövervakar sina pacemaker-patienter. Här bjuder han på tips och råd i konsten att bryta ny mark – och få pengar för det.

  Per-Erik Gustafsson, överläkare i kardiologi Gävle sjukhus.

 • 10.10

  Sluta bromsa digitaliseringen med ersättningssystemen - en vägledning.

  Det finns ingen universallösning för hur ett ersättningssystem ska se ut för att främja innovation och digitalisering – men det finns en rad gemensamma hinder, och därmed några tips för hur man kan undvika dem. Hur kan du skapa ersättningsmodeller som åtminstone inte bromsar innovation och digitalisering? Detta har Stiftelsen Leading Health Care studerat.

  Hans Winberg, generalsekreterare, Stiftelsen Leading Healthcare.

 • 10.40

  Bensträckare

 • 11.00

  Hur driver vi digitaliseringen vidare? Innovationslandstingsrådets framtidsplaner.

  Hur balanserar man höga krav med ökad frihet, för att öka införandetempot men utan att kväva innovationerna i vården? Vad gör Stockholms läns landsting för att digitalisera flera – både vårdgivare och patienter?

  Daniel Forslund (L) innovationslandstingsråd, Stockholms läns landsting.

 • 11.30

  Quality rather than quantity - towards internationally comparable patient-reported indicators.

  När är sjukvårdens framgångsrik? Alltför ofta vet vi inte riktigt svaret, har Stefano Scarpetta, chef för sociala frågor i OECD, sagt. Därför ska OECD satsa på det som har kallats "sjukvårdens PISA” - PaRIS. Förkortningen står för patient-reported indicators survey, och innebär att internationellt jämförbara patientrapporterade utfallsmått ska tas fram. För att komplettera mått på exempelvis kostnader och antal behandlade patienter ska också resultat ur patientens perspektiv mätas. KI-anknutna organisationen Ichom har en nyckelroll i arbetet. Föredraget hålls på engelska.

  Francesca Colombo, chef för avdelningen för hälsa, OECD.

 • 12.00

  LUNCH

 • 13.00

  Kompetens eller kontroll – att styra med tillit.

  Den perfekta ersättningsmodellen finns inte - och en verksamhets utmaningar kan inte lösas bara med hjälp av ersättningsmodellen. Det är Laura Hartmans slutsats efter att hon som ordförande för Tillitsdelegationen lämnat ett delbetänkande till regeringen i juni. Men hon har ändå ett par tips vid utformandet av en ersättningsmodell. Dem delar hon med sig av.

  Laura Hartman, ordförande Tillitsdelegationen.

 • 13.30

  Från DRG till fasta anslag - hur gick det i Region Skåne?

  Ett av de fall som Tillitsdelegationen följde var hur Region Skåne från år 2012 gradvis övergick från ett rörligt DRG-baserat ersättningssystem till fast anslagsfinansiering. Vad hände med den administrativa bördan, incitamenten till hög produktivitet och kvalitet?

  Anna Glenngård, universitetslektor, Lunds universitet, samt forskare vid Tillitsdelegationen.

 • 14.00

  Är Ica Maxi bättre organiserat än svensk sjukvård?

  Sjukvårdskrisen är till stor del konstruerad, och lösningen heter varken regionreform, mer pengar till primärvården eller värdebaserad vård. Det hävdar professor i geriatrik Gunnar Akner, en av grundarna till Nätverket mot olämplig styrning av hälso- och sjukvården. Nätverket samlar läkare engagerade i sjukvårdsstyrning, och menar att lösningen på svenska sjukvårdsproblem är att professionen släpps fram att experimentera fram vårdlösningar. Politiker bör inte lägga sig i detaljstyrning utan fokusera på prioriteringsbeslut och efterhandskontroll.

  I en artikel jämförde nätverket svensk sjukvårdsstyrning med Ica Maxi – och drog slutsatsen att Ica slår sjukvårdsstyrningen på fingrarna när det kommer till evidensbasering.

  Gunnar Akner, professor i geriatrik, medgrundare av Nätverket mot olämplig styrning av hälso- och sjukvården.

 • 14.30

  Förebygg och tjäna pengar – är sociala investeringsfonder vägen framåt?

  Istället för att släcka bränder bör man vika välfärdspengar åt förebyggande och hälsofrämjande åtgärder, och stärka individens möjligheter att påverka sin hälsa. Det är tanken med de sociala investeringsfonder som framför allt kommuner arbetat med. Vad kan landstingen och sjukvården lära?

  Tomas Bokström, projektledare sociala investeringar Sveriges kommuner och landsting, Elisabeth Rahmberg, folkhälsochef, Västra Götalandsregionen, Magnus Zingmark, FoU-ansvarig Aktivt och hälsosamt åldrande Östersunds kommun.

 • 15.00

  Kaffepaus.

 • 15.30

  Slutdiskussion: Hur ersätter vi innovation och digitalisering?

  Hur ser de ersättningsmodeller ut som främjar innovation och digitalisering? Hur ser framtiden ut för ersättningen för onlineläkarbesök?

  Daniel Persson, affärsutvecklingschef Min Doktor, Georg Engel, medicinsk rådgivare utveckling av e-hälsa Stockholms läns landsting, Tommy Berger (S) regionråd, Region Gävleborg, Ingrid Bengtsson-Rijavec, senior manager, PWC.

Information

 • När:
  12 september 2017
 • Målgrupp :
  Du som arbetar med uppföljning och ersättningsmodeller inom sjukvården.
 • Sista anmälningsdag :
  10 september 2017
 • Plats:
  Bonnier Conference Center
 • Adress:
  Torsgatan 21
 • Pris:
  Ordinarie pris: 3 595 kr + moms. Pris för prenumeranter på Dagens Medicin: 3 095 kr + moms. Dessa priser gäller endast anställda och förtroendevalda i sjukvården, företrädare för myndigheter, patienter och forskning. Deltagaravgift för övriga: 5 995 kr + moms.
 • Kontakt:
  Johanna Andersson
  johanna.andersson@bbm.bonnier.se
  073 - 558 75 67
 • Arrangör:
  Dagens Medicin Agenda
 • Utställarinformation:
  Christine Granvik
  christine.granvik@dagensmedicin.se
  070-566 24 47

Våra seminarier

Våra utbildningar

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nominera till Guldpillret 2020

Nominera till Athenapriset 2020!

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Nyhetschef:
Jens Krey 070-735 16 61

Teamledare nyheter:
Linda Berglund 073 558 66 66

 

 

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier