Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • Tipsa oss!
 • Lediga jobb
 • Logga in

Guldskalpellens dag 2015

Guldskalpellens dag 2015: Att leda i förändring

Välkommen till Guldskalpellens dag - en mötesplats för sjukvårdens alla förnyare, förbättrare och förändrare. För tionde året delar vi ut Guldskalpellen till årets förnyare i sjukvården och dessutom bjuder vi ett program om att leda sjukvård i förändring. Ny teknik, ny lagstiftning och en omvärld i snabb förändring ställer sjukvården inför stora utmaningar.


 • Vilka hinder för förändring ser vi i sjukvårdens organisationer - och går de att överbrygga?
 • Vilka drivkrafter och incitament finns i en organisation som står inför förändring?
 • Hur ska förändring kommuniceras?
 • Så får vi det att hända - lär och inspireras av goda exempel.

Vi avslutar dagen med prisutdelningen till årets vinnare av Guldskalpellen - vem blir Årets förnyare i sjukvården 2015?

PROGRAM:

10.30 Registrering med kaffe.

11.00 Välkommen till Guldskalpellens dag 2015!
Dagens Medicins chefredaktör Christina Kennedy, ordförande i Guldskapelljuryn, inleder dagen.

11.05 Diskussion: Framgångsfaktorer och fallgropar i förändringsarbete i sjukvården.
Två av sjukvårdens mest seniora ledare möter två unga chefer med några års erfarenhet av ledarskap i ett samtal om förändringsledning och ledarskap. Vilka krav på förändring väntar i sjukvården och vilka hinder ser de för att genomföra nödvändiga förändringar? Vilka förutsättningar behövs för framgångsrikt förändringsarbete? Hur får vi med oss medarbetare och patienter på tåget? Vilka framgångsfaktorer och fallgropar finns när det gäller organisation och arbetsmetoder kopplade till förändringar i omvärlden. Vilka skillnader ser de mellan gårdagens, dagens och morgondagens sjukvård?
Towa Jexmark, divisionschef specialiserad närsjukvård Skånevård Kryh, Henrik Dahlstrand verksamhetschef för hospicekliniken, Ersta sjukhus, Gunnar Németh, vice styrelseordförande Capio, och Nina Rehnqvist, ordförande i SBU.

11.45 Lunch

12.45 Vi vet vad som behöver göras – hur får vi det att hända?
Komplexiteten och kunskapsmängden i vården tilltar. Alla i en organisation vet vad som ska göras, men det blir ofta inte gjort, något som kommit att kallas ”the knowing-doing-gap”. Region Jönköpings län leder ett forskningsprojekt där forskare från Sverige tillsammans med Dartmouth Medical School i USA försöker finna orsaker till gapet. Hur kan vi utveckla system som underlättar att kunskap sprids och tas tillvara i verksamheterna?
Boel Andersson-Gäre, professor i förbättringskunskap, Hälsohögskolan i Jönköping, projektledare för projektet Bridging the gaps.

13.15 Förändringsarbete i praktiken: Digital hälsa som verktyg för innovativa lösningar som ger säkrare och effektivare diabetesvård.
På Astrid Lindgrens Barnsjukhus i Stockholm har diabetesvården brottats med tidskrävande rutiner. Många informationsled har lett till både patientsäkerhetsrisker och mindre tid för patienterna. I ett samarbete med företaget DiabetesTools har barndiabetesenheten tagit fram en pedagogisk app som hjälper personalen att snabbt involvera familjer och effektivisera och säkra informationen för barnen och deras familjer. Ett exempel på hur innovativa lösningar och ny teknik kan bidra till säkrare och snabbare arbete för profession och patient?
Eva Örtqvist, överläkare, barndiabetesenheten på Astrid Lindgrens Barnsjukhus vid Karolinska universitetssjukhuset och Ulf Wretling, DiabetesTools.

13.50 Personcentrerad vård och den nya patientlagen – hur lever vi upp till patientens rätt till tillgänglighet, delaktighet och valmöjlighet?
Från den 1 januari 2015 har vi en ny patientlag som ställer nya krav på vården när det gäller patientens tillgänglighet, delaktighet och valmöjlighet. Kan ett mer personcentrerat arbetssätt vara en framgångsrik väg för att leva upp till patienternas rättigheter? Landstinget Sörmland har fattat beslut om att genomföra en arbetsmetodik för personcentrerad vård i hela landstinget. Målet är att bli Sveriges friskaste län år 2025.  Hur ska man gå från tanke till handling och införa personcentrerad vård i vårdens vardag? Vad behöver förändras på individnivå och systemnivå?
Hanna Lundstedt, projektledare, Landstinget i Sörmland.

14.15 Kaffe med tillbehör.

14.45 Förändringsarbete i praktiken: Prisad för innovativt arbetssätt, ny teknik och primärvård på distans – hur gick det sen?
Förra årets Guldskalpell gick till Storumans sjukstuga och Glesbygdsmedicinskt centrum i Västerbotten.  Med avancerad distansteknik och telemedicinska lösningar skapades en plattform för forskning, utveckling och utbildning i glesbygd. Ett år har nu gått – hur gick det sen? Vad är och har varit utmaningen med perspektivet förändringsledning?
Peter Berggren, distriktsläkare på Storumans sjukstuga.

15.10 Vikten av rätt kommunikation vid förändring
Hur ska sjukvårdens ledare kommunicera med verksamheten under en förändringsprocess? Ledarstudion beskriver hur praktisk färdighetsträning i kommunikation, retorik och ledarskap med verktyg från scenspråket kan stödja ett effektivt förändringsarbete.
Lena Ahlström, vd och grundare, och Charlotta Sandin, scenspråkshandledare, båda från Ledarstudion.

15.55 Prisutdelning till årets vinnare av Guldskalpellen. Årets förnyare, Årets banbrytare och Årets entreprenör i sjukvården.

16.30 Guldskalpellens dag avslutas.


Information

 • När:
  27 maj 2015
 • Sista anmälningsdag:
  25 maj 2015
 • Plats:
  Elite Hotel Marina Tower
 • Adress:
  Stockholm. Saltsjökvarns torg, Nacka.
 • Pris:
  2495 kr + moms för prenumeranter på Dagens Medicin. 2 990 kronor + moms ordinarie pris. Nominerade till Guldskalpellen får 50 procent rabatt på ordinarie pris och betalar 1 495 kr + moms. Dessa priser gäller endast anställda och förtroendevalda i sjukvården. Övriga: 3 995 kr + moms.
 • Kontakt:
  Evelina Hådén
  evelina.haden@bbm.bonnier.se
  +46 (0)73 55 86 567
 • Arrangör:
  Dagens Medicin
 • Utställarinformation :
  Anders Axklo
  anders.axklo@bbm.bonnier.se
  +46 70 309 05 01

Våra seminarier

Våra utbildningar

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nominera till Guldpillret 2020

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61 

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier