Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • Tipsa oss!
 • Lediga jobb
 • Logga in

Hälsa och ledarskap 2015

Framtidens friska arbetsliv - hur når vi dit?

Ett friskt arbetsliv behöver friska medarbetare – men hur lyckas vi med det? På Hälsa & ledarskap 2015 diskuterar vi den växande psykiska ohälsan i arbetslivet – vår tids viktigaste ledningsfråga. Du får ta del av hållbara, hälsosamma strategier och lyssna på ledare som utmanar traditionella synsätt och lyckas vända negativa trender. 

11.30 Lättare lunch och registrering. 

12.15 Välkommen till Hälsa och ledarskap 2015.
Moderator för dagen inleder seminariet. 

12.20 Hur formar vi morgondagens ledarskap – för hållbara medarbetare och organisationer? 
Psykisk ohälsa är det snabbast växande arbetsmiljöproblemet och den överlägset största orsaken till sjukskrivningar idag. Vilka är de viktigaste egenskaperna för morgondagens chefer för att skapa en miljö som gynnar båda våra medarbetare och lönsamheten? Hur attraherar vi talanger och hittar våra medarbetares drivkrafter - för hållbara företag och individer i dag och i framtiden?
Johanna Frelin, prisbelönt vd för utbildningsbolaget Hyper Island, författare till boken ”The Energizer Bible” – med motivationstips till ledare och chefer.

12.45 Sjuk sköterska och sund soldat? De friskaste och sjukaste yrkesgrupperna – hur ser det ut och varför?
Personer som arbetar inom vård, skola och omsorg löper högre risk att hamna i psykisk ohälsa än andra, visar en ny studie av Försäkringskassan. Vilka faktorer påverkar risken att drabbas av utmattningssyndrom, och stressrelaterad ohälsa? Hur kan vi använda kunskapen för att skapa friskare arbetsplaster och långsiktigt hållbara medarbetare?
Ulrik Lidwall, analytiker, Försäkringskassan.

13.05  Försäkringsbranschens roll – hur främjar vi ett hälsosamt arbetsliv?
Psykisk ohälsa leder inte sällan till lång sjukfrånvaro och ökar även risken för andra sjukdomar. Med de utmaningar välfärden står inför är det av central betydelse att minska behovet av vård. Hur jobbar försäkringsbranschen med preventiva insatser för att bibehålla ekonomiska och mänskliga värden? 
Kristina Ström Olsson, ansvarig för välfärdsfrågor, Svensk Försäkring. 

13.20 Platta pyramider eller traditionellt topdown-tänk? Konsten att leda hållbart.
Vi vet att vissa yrkesgrupper är värre drabbade av psykisk ohälsa än andra. Hur kan det kopplas till företagsstrukturen? Där traditionella organisationer ger direktiv satsar de moderna på att låta medarbetare ta eget ansvar, men vilken roll spelar organisationsformen för chefens möjlighet till ett fungerande ledarskap? Och hur utvecklar vi systematiska och hållbara strategier i företag utifrån de förutsättningar som finns? Representanter från vitt skilda organisationer diskuterar sina utmaningar och möjligheter.
Björn Rombach, företagsekonom, professor vid Förvaltningshögskolan, Göteborgs universitet, Klas Eksell, ställföreträdande personaldirektör, Försvarsmakten, Anne Charlotte Billing, hr-direktör, Apollo Resor Norden (tidigare hr-chef King), Johanna Frelin, vd, Hyper Island,Ingrid Bengtsson-Rijavec, hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Skåne. 

14.00 Kaffe med tillbehör.

14.30 Hur arbetar de friskaste företagen?
Carina Strand, personaldirektör, IBM.

14.50 Vad är meningen med hela skiten?
Nina Åkestam ”kraschade” innan hon var 26. Mitt i en karriär som gick spikrakt uppåt på ett jobb som hon tyckte var roligt. Hon kallar det som hände för ”glädjebetonad utbrändhet”. Emanuel Nilsson var framgångsrik vd redan som 19-åring. Två år senare gick han in i väggen. Vad är meningen med att se arbete på det sätt vi gör idag? Kan vi ändra vårt synsätt och påverka vår psykiska hälsa och därmed arbeta mer hållbart? Hur kan vi lära oss att själv sätta gränser innan det är för sent, och vad önskar vi att chefen gör?
Nina Åkestam, reklamforskare på Handelshögskolan i Stockholm, skribent, författare till boken ”meningen med hela skiten”, Emanuel Nilsson, entreprenör och föreläsare. 

15.20 Kort paus.

15.40 Diskussion: Hur påverkar vi chefernas möjligheter att leda mot god arbetsmiljö för hållbara medarbetare och ökad lönsamhet?
Christer Sandahl, organisationspsykolog, forskare, Karolinska Institutet, Siri Andersson, pr-konsult, Springtime, Roland-Philippe Kretzschmar, VD och kreativ chef, RAWagency, Per Larsson, beteendevetare, chef trygghetstjänster, Previa, Karin Rapp, vårdområdesdirektör, Landstinget Västernorrland, Boel Swartling Rydenå, chefs- och organisationsutvecklare, författare till boken Hjärnsmart.

16.20 Bygg muskler – bli lugn!
Vältränade muskler renar blodet från stressbildande ämnen. Det visar ny forskning. Att fysisk aktivitet har en välgörande effekt på hjärnan, till exempel vid stress och depression, är ingen nyhet men hur är det möjligt?
Mia Lindskog, forskare, institutionen för neurovetenskap, Karolinska Institutet.

16.40 Hur leder du dig sig själv till bättre hälsa på ett balanserat sätt? 
Annette Lefterow, hälsoprofil, författare, entreprenör.

17.00 Seminariet avslutas med mingel.

Vi reserverar oss för eventuella ändringar i programmet.

Information

 • När:
  24 mars 2015
 • Sista anmälningsdag :
  23 mars 2015
 • Plats:
  Nalen konferens
 • Adress:
  Regeringsgatan 74
 • Pris:
  1 950 kr + moms för dig som är anställd sjukvården eller är förtroendevald. Övriga: 3 950 kr + moms.
 • Kontakt:
  Evelina Hådén
  evelina.haden@bbm.bonnier.se
  073-558 6567
 • Arrangör:
  Dagens Medicin, Veckans Affärer och Risk & försäkring
 • Utställarinformation:
  Dagens Medicin, Veckans Affärer och Risk & försäkring

Medarrangörer

Partner

Våra seminarier

Våra utbildningar

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nominera till Guldpillret 2020

Nominera till Athenapriset 2020!

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Nyhetschef:
Jens Krey 070-735 16 61

Teamledare nyheter:
Linda Berglund 073 558 66 66

 

 

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier