Akutsjuksköterskedagarna 2020 - Stockholm
Arrangör:
halsapaexport2015
Den globala marknaden för vårdexport omsätter 650 miljarder kronor och växer med 20-30 procent per år. Många länder står inför utmaningar som en åldrande befolkning, ökad förekomst av livsstilsrelaterade sjukdomar och globala hälsohot som smittsamma sjukdomar och antibiotikaresistens.
Välkommen till ett eftermiddagsseminarium om en bransch med potential att bli en ny framgångsrik och konkurrenskraftig exportmarknad för Sverige. Svensk sjukvård presterar bland de bästa medicinska resultaten i världen till en låg kostnad. Vågar och vill politiken satsa?
PROGRAM
12.30 Registrering med kaffe.
13.00 Välkommen.
Moderator inleder dagen.
13.05 Vård på export - en fråga för regeringen?
Agneta Karlsson (S), statssekreterare, socialdepartementet.
13.20 Är svensk sjukvård redo för världsmarknaden?
USA och Tyskland är exempel på länder som med framgång byggt upp en marknad för sjukvårdsexport. Ett känt exempel är det världsberömda Cleveland Clinic som har byggt upp en kopia av sig själv i Förenade Arabemiraten. Skulle svensk sjukvård kunna göra något liknande? Vilka är den svenska sjukvårdens konkurrensfördelar i ett internationellt perspektiv? Vad har vi att erbjuda? Vilka är hindren?
Anders Ekholm, vice vd, Institutet för framtidsstudier.
14.00 En global hälsomarknad – en ny spelplan för svensk sjukvård.
Export av hälsa är en ny, global marknad som påverkar de nationella sjukvårdssystemen. Spelplanen förändras snabbt för vårdgivarna när antalet patienter som söker sig utomlands ökar i världen och i Sverige. Är det inom detta område som Sverige ska satsa? Vid Södertörns högskola pågår ett forskningsprojekt om internationell medicinturism och Sveriges möjligheter och utmaningar på området. Även språkets betydelse för tillit i vårdprocessen ingår som en del i projektet.
Erik Borg, professor i företagsekonomi, Södertörns högskola, Frank-Michael Kirsch, professor i tyska, stiftelsen Mångkulturellt centrum och Södertörns högskola.
14.30 Kaffe med tillbehör.
15.00 Svensk hälsa på export i dag och i morgon – konsten att sälja kunskap.
Framtidens exportföretag säljer inte produkter, de säljer kunskap och tjänster. Vårdexport kan vara mycket mer än att behandla utländska patienter på svenska kliniker. Inom vilka spjutspetsområden kan svensk sjukvård hävda sig på världsmarknaden? I Sverige har både offentliga och privata vårdaktörer under många år arbetat för att etablera en verksamhet med vårdexport inom och utanför landets gränser. Här möter vi några framgångsrika exempel på olika typer av vårdexport, och diskuterar framtida möjligheter:
Sven Karlsson, verksamhetschef, verksamhetsområde endokrinologi, Skånes universitetssjukhus, Per Ljungman, professor i hematologi, Karolinska universitetssjukhuset, Karolina Sidwall, verksamhetschef, Uppsala care, Cecilia Bergh, vd Mandometerklinikerna, Ulf Lindberg, näringspolitisk chef, Almega.
15.50 Så ska UK Healthcare exportera NHS.
Storbritanniens statliga sjukvårdssystem National Health Services, NHS, har lyckats bygga upp en framgångsrik verksamhet inom vårdexport. Hur har de arbetat, och vad har varit viktiga förutsättningar för att nå dit? Hur har styrningen sett ut från politisk nivå? Framför allt är det utvecklingsländer som ser NHS som en förebild som sjukvårdssystem – att kunna ge hela befolkningen tillgång till sjukvård till rimliga kostnader. Ett nytt gemensamt initiativ - UK Healthcare - har nu tagits från Department of Health och UK Trade & Investment för att utveckla och marknadsföra brittisk sjukvård ute i världen. Målet är att kunna erbjuda helhetslösningar för andra länders stora sjukvårdsutmaningar.
Jenny Gardner, chef för UK Trade & Investment, Brittiska Ambassaden.
16.10 Go International - så byggde Österrike upp sin sjukvårdsexport.
Österrike är ett exempel på ett land som på kort tid har lyckats bygga upp en framgångsrik exportnäring inom vårdexport. Branschen växer med 6 procent i intäkter varje år som bidrar till sjukvårdens finansiering. En viktig framgångsfaktor har varit ett stödprogram från regeringen, Go International, för att utveckla branschen. Hur har de arbetat, och vad har varit viktiga förutsättningar för att nå dit? Hur har styrningen sett ut från politisk nivå?
Wolfgang Sabella, handelsattaché, Österrikiska ambassaden, Advantage Austria.
16.30 Vad krävs för att poltitiken ska våga och vilja satsa?
Ett sjukvårdssystem med långa väntetider, som det svenska, är sårbart när marknaden genomgår genomgripande förändringar. Är internationaliseringen av sjukvården ett hot eller en möjlighet? Vad krävs av politiken för att svensk vårdexport ska kunna utveckla sin fulla potential? Vill vi stimulera vårdexporten – och hur i så fall?
Diskussion: Vivianne Macdisi, landstingsråd (S), Landstinget i Uppsala län, Daniel Forslund (FP), innovationslandstingsråd, Stockholms läns landsting, Jonas Andersson (FP), regionråd, Västra Götalandsregionen med flera.
17.00 Seminariet avslutas.