Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • Tipsa oss!
 • Lediga jobb
 • Logga in

halsapaexport2015

Hälsa på export - är svensk vård redo för världen?

Den globala marknaden för vårdexport omsätter 650 miljarder kronor och växer med 20-30 procent per år. Många länder står inför utmaningar som en åldrande befolkning, ökad förekomst av livsstilsrelaterade sjukdomar och globala hälsohot som smittsamma sjukdomar och antibiotikaresistens.

Välkommen till ett eftermiddagsseminarium om en bransch med potential att bli en ny framgångsrik och konkurrenskraftig exportmarknad för Sverige. Svensk sjukvård presterar bland de bästa medicinska resultaten i världen till en låg kostnad. Vågar och vill politiken satsa?

PROGRAM

12.30 Registrering med kaffe.

13.15 Välkommen.
Moderator inleder dagen.

13.20 Är svensk sjukvård redo för världsmarknaden?
USA och Tyskland är exempel på länder som med framgång byggt upp en marknad för sjukvårdsexport. Ett känt exempel är det världsberömda Cleveland Clinic som har byggt upp en kopia av sig själv i Förenade Arabemiraten. Skulle svensk sjukvård kunna göra något liknande? Vilka är den svenska sjukvårdens konkurrensfördelar i ett internationellt perspektiv? Vad har vi att erbjuda? Vilka är hindren?
Anders Ekholm, vice vd, Institutet för framtidsstudier.

14.00 En global hälsomarknad – en ny spelplan för svensk sjukvård.
Export av hälsa är en ny, global marknad som påverkar de nationella sjukvårdssystemen. Spelplanen förändras snabbt för vårdgivarna när antalet patienter som söker sig utomlands ökar i världen och i Sverige. Är det inom detta område som Sverige ska satsa? Vid Södertörns högskola pågår ett forskningsprojekt om internationell medicinturism och Sveriges möjligheter och utmaningar på området. Även språkets betydelse för tillit i vårdprocessen ingår som en del i projektet.
Erik Borg, professor i företagsekonomi, Södertörns högskola, Frank-Michael Kirsch, professor i tyska, stiftelsen Mångkulturellt centrum och Södertörns högskola.

14.30 Kaffe med tillbehör.

15.00 Svensk hälsa på export i dag och i morgon – konsten att sälja kunskap.
Framtidens exportföretag säljer inte produkter, de säljer kunskap och tjänster. Vårdexport kan vara mycket mer än att behandla utländska patienter på svenska kliniker. Inom vilka spjutspetsområden kan svensk sjukvård hävda sig på världsmarknaden? I Sverige har både offentliga och privata vårdaktörer under många år arbetat för att etablera en verksamhet med vårdexport inom och utanför landets gränser. Här möter vi några framgångsrika exempel på olika typer av vårdexport, och diskuterar framtida möjligheter:

 • Endokrinologiska kliniken vid Skånes universitetssjukhus som via Skåne Care har medverkat i projekteringen och uppbyggnaden av ett diabetessjukhus i Förenade Arabemiraten. I samarbetet ingår även utbildning och system för uppföljning och forskning.
 • Mandometerklinikerna, en privat vårdgivare, har etablerat ett framgångsrikt koncept för ätstörningar i USA och Australien.
 • Centrum för allogen stamcellstransplantation, på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, tar sedan några år tillbaka emot alla isländska leukemipatienter som ska få en stamcellstransplantation. Ett exempel på hur ett litet land som Island kan få tillgång till högspecialiserad sjukvård, och hur ett svenskt sjukhus samtidigt kan få ett bättre patientunderlag för sin verksamhet.

Sven Karlsson, verksamhetschef, verksamhetsområde endokrinologi, Skånes universitetssjukhus, Per Ljungman, professor i hematologi, Karolinska universitetssjukhuset, Karolina Sidwall, verksamhetschef, Uppsala care, Cecilia Bergh, vd Mandometerklinikerna, Ulf Lindberg, näringspolitisk chef, Almega.

16.00 Så ska UK Healthcare sälja NHS.
Storbritanniens statliga sjukvårdssystem National Health Services, NHS, har lyckats bygga upp en framgångsrik verksamhet inom vårdexport. Hur har de arbetat, och vad har varit viktiga förutsättningar för att nå dit? Hur har styrningen sett ut från politisk nivå? Framför allt är det utvecklingsländer som ser NHS som en förebild som sjukvårdssystem – att kunna ge hela befolkningen tillgång till sjukvård till rimliga kostnader. Ett nytt gemensamt initiativ - UK Healthcare - har nu tagits från Department of Health och UK Trade & Investment för att utveckla och marknadsföra brittisk sjukvård ute i världen. Målet är att kunna erbjuda helhetslösningar för andra länders stora sjukvårdsutmaningar.

16.30 Vad krävs för att poltitiken ska våga och vilja satsa?
Ett sjukvårdssystem med långa väntetider, som det svenska, är sårbart när marknaden genomgår genomgripande förändringar. Är internationaliseringen av sjukvården ett hot eller en möjlighet? Vad krävs av politiken för att svensk vårdexport ska kunna utveckla sin fulla potential? Vill vi stimulera vårdexporten – och hur i så fall?
Diskussion: Vivianne Macdisi, landstingsråd (S), Landstinget i Uppsala län, Daniel Forslund (FP), innovationslandstingsråd, Stockholms läns landsting, Jonas Andersson (FP), regionråd, Västra Götalandsregionen med flera.

17.00 Seminariet avslutas med mingel.

Information

 • När:
  21 maj 2015
 • Sista anmälningsdag :
  20 maj 2015
 • Plats:
  Stockholm. Bonnier Conference Center.
 • Adress:
  Torsgatan 21, Stockholm.
 • Pris:
  1 495 kronor för prenumeranter på Dagens Medicin och Veckans Affärer.
 • Kontakt:
  Evelina Hådén
  evelina.haden@bbm.bonnier.se
  +46 (0)73 55 86 567
 • Arrangör:
  Dagens Medicin och Veckans Affärer
 • Utställarinformation:

Arrangörer:

Huvudpartner:

Partner:

Våra seminarier

Våra utbildningar

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nominera till Guldpillret 2020

Nominera till Athenapriset 2020!

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Redaktionschef:
Åsa Uhlin 076-626 96 62

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier