Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • Tipsa oss!
 • Lediga jobb
 • Logga in

Personcentrerad vård

Se hela människan - konferens om personcentrerad vård

Framtidens sjukvård kommer i allt högre utsträckning vara utformad kring patientens önskemål och behov av delaktighet. Hur ska sjukvården möta människan för att passa individen? Hur ska industrin kunna anpassa sin forskning, produktion och marknadsföring från stora kohorter till miljontals enskilda individer?


PROGRAM

09.00 Presentation av Apple HealthKit
Apple presenterar sitt system för personlig hälsoövervakning, HealthKit, som möjliggör att hälsodata från olika appar och sensorer kan samlas på en plats. Hälsodata som t.ex. vårdgivare sedan kan ta del av på ett säkert och kontrollerat sätt.
Stefan Oldmark, ansvarig för sjukvård hos Apple.
   
09.40 Förmiddagskaffe.

10.00 Vad är rätt medicin mot sjukvårdens kontaktfobi och kroniskt stuprörssyndrom?
I sin debattartikel ”Vem i vårdapparaten tar ansvar för min mans cancer” gav Britt-Marie Ahrnell en verklighetsbild av det system som utsatts för skoningslös kritik i Macej Zarembas artikelserie i Dagens Nyheter om New Public Management i sjukvården. Är personcentrerad vård lösningen på den kontaktfobi och det kroniska stuprörssyndrom som sjukvården i dag lider av enligt Britt-Marie Ahrnell? Vilka förändringar kräver det i dagens system?
Britt-Marie Ahrnell, författare och konsult, anhörig och debattör i cancervården.

10.30 Hur banar vi väg för patientens delaktighet och inflytande?
Med inspiration från världens största patientcommunity, Patients like me, har Storstockholms diabetesförening startat projektet PLM 3.0.  Målsättningen är att en person med diabetes fullt ut ska kunna använda de tekniska stöd som finns i och utanför vården, för att på enklast möjliga sätt hantera sin diabetes med bästa möjliga resultat. För att uppnå detta behöver alla tekniska stöd också kunna samverka, både inom och utanför vården, så att samtliga inblandade kan utbyta information och data utan hinder.
Eva Lagging, samhällspolitisk chef SSDF.

11.00 Effektivisera sjukvården utifrån egna patienterfarenheter. En annorlunda resa för en av landets ledande sjukvårdsbyråkrater.
Under Göran Stiernstedts uppdrag med att effektivisera sjukvården fick han en helt ny inblick, när  han blev akut hjärtsjuk och måste ligga på sjukhus. Och en sak är säker, med egen erfarenhet känns behovet av förändring inom vården på riktigt.
Göran Stiernstedt, nationell samordnare för utökat resursutnyttjande inom vården  
        
11.30 Inflytande och delaktighet - en del av värdebaserad vård.
Individens delaktighet och inflytande har central betydelse för uppnådda behandlingsresultat och upplevd livskvalitet. Hälso- och sjukvården behöver bli mer personcentrerad, särskilt vad gäller samordning, information och delaktighet. Från diagnos och behandlingsbeslut till att leva med
kronisk sjukdom och behandling i vardagen. Läkemedelsföretaget Janssen vill stödja hälso- och sjukvården, patienter och närstående, i uppbyggnaden av en mer personcentrerad sjukvård. Företaget har nyligen antagit en nordisk  policy som ska ligga till grund för samarbetsinitiativ på området.
Anna Mannervik, Public Affairs, Janssen.

12.00 Lunch
        
13.00 Hur banar vi väg för patientens delaktighet och inflytande?
Hur ska vardagen för personer med diabetes förbättras? Att leva med diabetes är i det närmaste en heltidssysselsättning. Förutom att hantera alla mätvärden, myndigheter och leverantörer, måste du i princip utbilda vården. Katarina berättar hur vardagen ser ut idag, och hur den kan se ut i framtiden, med individen i centrum.
Katarina Bergshem, styrelseledamot Storstockholms diabetesförening och Kairos Future, diabetespatient inom vården sedan fem års ålder.
        
13.30 Personcentrerad vård i praktiken.
Centrum för personcentrerad vård i Göteborg har etablerats som ett forsknings- och kunskapscentrum  för personcentrerad vård. Här presenteras grunderna för ett personcentrerat arbetssätt. Hur ger vi plats för patienten i vårdteamet?
Kerstin Ulin, leg sjuksköterska, Med dr, Universitetslektor, Sahlgrenska Akademin
       
14.00 Paneldebatt med publikdeltagare.

14.40 Seminariet avslutas.

Med reservation för ändringar i programmet.

Information

 • När:
  29 maj 2015
 • Sista anmälningsdag:
  15 maj 2015
 • Plats:
  Folkets hus, Umeå
 • Adress:
 • Pris:
  4900 kronor + moms.
 • Kontakt:
  Kompetensgruppen
  kompetensgruppen@prospector.nu
  010-130 14 69
 • Arrangör:
  Kompetensgruppen, Headlong. Mediepartner: Dagens Medicin
 • Utställarinformation :
  Kompetensgruppen, Headlong. Mediepartner: Dagens Medicin

Våra seminarier

Våra utbildningar

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nominera till Guldpillret 2020

Nominera till Athenapriset 2020!

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Redaktionschef:
Åsa Uhlin 076-626 96 62

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier