Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • Tipsa oss!
 • Lediga jobb
 • Logga in

Strategidagen 2017

Strategidagen: Prioriteringarnas tid - göra rätt från början

Vårdkriserna avlöser varandra, trots enorma investeringar i digitala satsningar, nybyggda sjukhus och mer pengar och personal än någonsin. Välkommen till Strategidagen den 19 januari som bjuder in till diskussion kring vilka lösningar som krävs för vårdens resursanvändning och behov av prioriteringar.

Att arbeta strategiskt och operativt parallellt är en ständig utmaning för såväl offentlig som privat och ideell sektor. Inom sjukvården är utmaningen särskilt komplicerad då medborgarna ofta både är betalare och konsumenter av de tjänster som erbjuds samtidigt som hälsa knappast är lik någon annan vara eller tjänst.

Möt tjänstemän och förtroendevalda inom sjukvården och diskutera framtidens behov och utmaningar med dem. Vilka satsningar bör göras och vad kan Sverige lära av sina nordiska grannar? Allt från regionfrågan och läkarscheman till riktade statsbidrag och nya ersättningsmodeller diskuteras under nordisk flagg. 

Program

 • 8.30

  Registrering och frukost.

 • 9.00

  Välkommen till Strategidagen 2017.

  Dagens moderator Christina Kennedy, chefredaktör på Dagens Medicin, inleder programmet.

 • 9.05

  Nu får det vara nog!

  Den fjärde september samlades vårdpersonal, patienter och anhöriga för att protestera mot vad de beskriver som "försämrad tillgänglighet, säkerhet och jämställdhet i vården för patienter". Utan större resurser lyckades uppropet, initierat av tre sjuksköterskor, få stort medialt genomslag. Vad vill man åstadkomma?

  Lotta Dickman, intensivvårdssjuksköterska, Södersjukhuset.

 • 9.20

  Vad händer på ”vårdgolvet”?

  Vårdkaoset har pågått i 65 år nu och bör kallas för ett kroniskt eller till och med ett naturligt tillstånd. Ser den unga generationens medarbetare en lösning?

  Adel Abu Hamdeh, ST-läkare och krönikör i Dagens Medicin.

 • 9.40

  Ledarskap för att genomföra komplexa förändringar – från näringslivet till sjukvården. 

  Vilka problem, styrkor och utmaningar ser en nytillträdd landstingsdirektör i Sveriges största vårdområde? Vad kan offentlig sektor lära av näringslivet? 

  Malin Frenning, landstingsdirektör, Stockholms läns landsting, tidigare vd Telia Sverige.

 • 10.00

  Ett samtal: Vad ska sjuksköterskor och läkare göra?

  Varje sommar skapas stora rubriker över sjuksköterskebristen. Men ingenting händer - varför? Ena sekunden hyllas läkare som samhällets stöttepelare nästa utmålas de som giriga som bygger kompberg genom förmånliga joursystem. Men vad skulle det innebära om de schemalades enligt samma modell som annan vårdpersonal? I ett initierat samtal med representanter från organisationer, vars medlemmar det talas mycket om, reds begrepp, förutsättningar och förväntningar ut. 

  Sineva Ribeiro. ordförande Vårdförbundet, Emma Spak, ordförande SYLF, Sveriges yngre läkares förening. 

 • 10.40

  Kaffe med tillbehör

 • 11.00

  Ökat teamarbete - därför schemaläggs läkarna.

  Hälso- och sjukvården organiseras i hög grad utifrån gamla hierarkier och stuprör mellan professionerna. För att öka teamarbetet, läkarkontinuiteten över dygnet och patientsäkerheten kommer Stockholms läns landsting att schemalägga läkarna inom dygnet runt-verksamheterna mellan klockan 07.00 och 21.00 Schemaläggningen är ett steg  i den stora förändringsprocess som hälso- och sjukvården vid Stockholms läns landsting genomgår inom ramen för "Framtidsplan för hälso- och sjukvården".

  Peter Carpelan (M), forsknings- och personallandstingsråd, Stockholms läns landsting.

 • 11.20

  Den digitala transformationen – vad får det kosta och vad krävs för att lyckas?

  Stockholms läns landsting storsatsar på att bli av med gamla onödiga it-system som ödslar tid för vårdpersonalen. Samtidigt utvecklas de digitala tjänsterna för patienterna i en rasande takt. Men hur mycket får det kosta och är nytt alltid bättre än gammalt? Är gamla organisationsformer kompatibla med medborgarnas ökade krav på tillgänglighet och vad ska få vara analogt och digitalt? Hur går det med 3R-projektet sedan parterna valt att upphandla egna system?

  Daniel Forslund (L), innovationlandstingsråd, Stockholms läns landsting.

 • 11.40

  Har riktade statsbidrag gett bättre regional vård?

  Hur går det med granskningen av riktade statsbidrag. Kan staten genom ekonomiska medel tvinga landsting och kommuner till en viss form av vård och omsorg?

  Cecilia Dittmer, revisor, Riksrevisionen

 • 12.00

  Lunch.

 • 13.00

  Health Impact Bonds - nästa ersättningsreform?

  Det finns andra sätt att finansiera vård på än endast privata eller offentliga initiativ. Ett sätt är att dela kostnader där det finns gemensamma framgångsfaktorer.

  Stefan Fölster, chef, Reforminstitutet.

 • 13.20

  Health Impact Bonds - case från Akademiska sjukhuset.

  Praktiska erfarenheter från health impact bonds i det svenska sjukvårdssystemet. Kan detta vara lösningen på resursbrister inom välfärden?

  Annika Remaeus, projektledare InnoCent, Uppsala.

 • 13.40

  Debatt: Regionindelningen – är nya administrativa gränser vägen framåt?

  Flera regeringar har tillsatt regionutredningar men ingen har fått sin vilja genom att skapa jätteregioner. Rädsla för att stöta sig med regionala politiker har nämnts som hinder. I dag skapas regioner helt utan konsekvensanalys för landet som helhet. Vad innebär det att ett landsting blir en region och leder det nödvändigtvis till bättre sjukvård? En region som gått före är Skåne.

  Glenn Berggård (V) landstingsråd, landstingsstyrelsens vice ordförande, Norrbottens läns landsting, Ingrid Lennerwald (S) Region Skåne, Ella Bohlin (KD) barn- och äldrelandstingsråd, Stockholms läns landsting, Håkan Brynielsson, projektledare regionfrågan vid avdelningen för ekonomi och styrning, SKL, Sveriges Kommuner och Landsting.

 • 14.10

  Eftermiddagskaffe.

 • 14.30

  Att säga nej är lika viktigt som att säga ja.

  Möt en person som inte fruktade att få varken vårdpersonal, forskare eller sjukvårdspolitiker emot sig.

  Birgir Jakobsson, tidigare chef för Karolinska universitetsjukhuset och nu medicinsk direktör för den isländska vårdmyndigheten Landlæknir.

 • 14.50

  Norge - ett land med stark statlig sjukhusstyrning

  Sverige har stora organisationsproblem inom vården. Är det så att lillebror i väst helt enkelt är smartare än storebror i öst?

  Ole Tjomsland, läkare och direktör, Helse, Sør-øst, Norge. 

 • 15.10

  Debatt: Vad kan svenska akutsjukhus lära om produktivitet av sina nordiska grannar?

  Sverige är världsbäst på mycket. Men inte sjukvård. De nordiska grannländerna har alla högre produktivitet hos sina sjukhus. Hur kommer det sig och vad kan Sverige lära av Island, Norge, Danmark och Finland?

  Birgir Jakobson, medicinsk direktör för den isländska vårdmyndigheten Landlæknir, Reykjavik, Island, Maaret Castrén, professor akutsjukvård, HUCS, Helsingfors universitetssjukhus, Finland, Henrik Villadsen, sjukhusdirektör, Sjællands Universitetshospital, Danmark, Ole Tjomsland, läkare och direktör, Helse, Sør-øst, Norge.

 • 15.55

  Moderator summerar dagen.

 • 16.00

  Strategidagen 2017 avslutas.

Information

 • När:
  19 januari 2017
 • Målgrupp :
  Alla med intresse för strategiska frågor kring sjukvårdens prioriteringar, finansiering och styrning.
 • Sista anmälningsdag :
  18 januari 2017
 • Plats:
  Rörstrands Slott & Konferens
 • Adress:
  Rörstrandsgatan 5, Stockholm
 • Pris:
  2995 kr + moms för prenumeranter på Dagens Medicin. Ordinarie pris: 3495 kr + moms. Dessa priser gäller endast för anställda och förtroendevalda i sjukvården, samt företrädare för myndigheter och forskning. Övriga 4495 kr + moms.
 • Kontakt:
  Johanna Andersson
  johanna.andersson@bbm.bonnier.se
  073-558 75 67
 • Arrangör:
  Dagens Medicin Agenda
 • Utställarinformation:
  Annika Östholm
  annika.ostholm@bbm.bonnier.se
  070-669 79 40

Våra seminarier

Våra utbildningar

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nominera till Guldpillret 2020

Nominera till Athenapriset 2020!

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Nyhetschef:
Jens Krey 070-735 16 61

Teamledare nyheter:
Linda Berglund 073 558 66 66

 

 

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier