Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Allmänmedicin

100 kronor för digitalt vårdbesök

Publicerad: 15 mars 2018, 16:01

NY VERSION. SKL:s styrelse beslutade på fredagen att rekommedera en miniminivå på 100 kronor i patientavgift för digitala vårdbesök.


Ämnen i artikeln:

Digital vårdSKRKry

– Innan avgiften blir verklighet måste beslut fattas även på landstingsnivå att följa rekommendationen, säger Anders Henriksson (S), förste vice ordförande i SKL:s styrelse till TT.

– Det kan ta lite olika tid beroende på hur det ser ut i varje landsting men det vanligaste är ju att alla följer rekommendationerna.

Han tror att fredagens beslut kommer välkomnas både av landstingen och av vårdgivarna själva.

– I och med att de här tjänsterna blir nationella ställer det ju också krav på att vi nationellt måste komma överens om förutsättningarna. Vi är ju positiva till den digitala utvecklingen och ser den som ett viktigt komplement till annan vård, säger Anders Henriksson.

Det finns stora skillnader på patientavgifterna för primärvård i landets 21 län. Från 300 kronor i Jämtland Härjedalen till 0 kronor i Sörmland. Debatten om en vårdavgift även för digital vård har pågått det senaste året bland annat sedan vårdföretaget Doktor.se etablerade sig i just Sörmland. Företaget kunde då erbjuda sina kunder avgiftsfri vård samtidigt som patienternas hemlandsting fakturerades för vården. Detta väckte debatt och SKL såg därför över patientavgifterna.

Beslutar sig landsting och regioner för att följa rekommendationen på 100 kronor innebär det en höjning av patientavgiften för etablerade Doktor.se i Sörmland, medan Kry och Min Doktor får sänkta patientavgifter i Region Jönköping.

– Det är toppenbra om man kan harmonisera patientavgifterna över landet. Vård är inte längre lokal, vi är en nationell vårdaktör och det spelar faktiskt inte längre någon roll varifrån vården utförs, säger Johannes Schildt, vd för Kry, till Dagens Medicin.

Dag Larsson (S), ordförande i SKL:s sjukvårdsdelegation, har i en tidigare artikel i Dagens Medicin understrukit att rekommendationen är en miniminivå och att det kommer att vara möjligt för landsting att lägga sig på en högre avgift. Men eftersom patienterna kan vända sig till vilken digital vårdcentral som helst i landet så lockar det att vända sig till billigaste stället, påpekade han.

Artikeln uppdaterades den 16 mars efter styrelsebeslutet.

Relaterat material

SKL föreslår enhetstaxa vid digital vård

Digitala vårdbesök blir gratis

JENS KREY/TT/DAGENS MEDICIN

Ämnen i artikeln:

Digital vårdSKRKry

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev