tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

13 miljoner fler amerikaner kan få statiner

Publicerad: 19 mars 2014, 21:00

Nu har forskare satt en siffra på hur många fler personer i USA som kommer i fråga för behandling med statiner, enligt nya omdiskuterade riktlinjer för höga blodfetter.


Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Det var i november 2013 som de nya rekommendationerna gavs ut. De orsakade genast rabalder, dels för att de hade en betydligt mer liberal syn på statinbehandling, dels på grund av påstådda fel i ett skattningsverktyg för kardiovaskulär risk.

I en artikel i New England Journal of Medicine konstaterar nu ett forskarlag att antalet amerikaner som potentiellt kan få behandling skulle öka från 43,2 miljoner till 56,0 miljoner om de nya riktlinjerna användes i stället för de gamla.

Den största delen av ökningen, totalt 10,4 miljoner, härrör från personer utan etablerad hjärt-kärlsjukdom.

Jämfört med de tidigare riktlinjerna förespråkar de nya att patienter med känd hjärt-kärlsjukdom ska ha behandling oavsett nivå på LDL-kolesterol. Vidare förespråkar de behandling av fler hjärt-kärlfriska personer med förhållandevis låga nivåer av LDL-kolesterol.

Läs abstract till studien:

Michael Pencina med flera. Application of New Cholesterol Guidelines to a Population-Based Sample. New England Journal of Medicine, publicerad online den 19 mars 2014. DOI: 10.1056/NEJMoa1315665

Relaterat material

Nya riktlinjer om statiner i blåsväder

Råd om statiner debatteras

Användningen av statiner kan fördubblas 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev