Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

473 gener är allt som livet behöver

Publicerad: 30 mars 2016, 13:38

Strax under 500 gener är allt som behövs för att en enkel organism ska kunna leva och föröka sig.

Foto: Photos.com

Forskare har skapat liv i dess allra enklaste form — en bakterie som innehåller det minsta möjliga antalet gener som behövs för att liv ska kunna existera.


I den aktuella studien, som presenteras i Science, har forskarna tillverkat en hypotetisk arvsmassa i laboratorium och stoppat in den i en bakteriecell.

Eftersom arvsmassan tillverkades i segment, kunde forskarna sedan slå ut funktionen av olika gener i omgångar, för att på så vis ta reda på det minsta antalet gener som bakterien behöver för att leva.

Den banbrytande forskningen visar att 473 gener är allt som behövs för att en enkel organism ska kunna leva och föröka sig. Det är betydligt färre gener än vad någon nu levande organism har.

– Vi har haft den här idén länge, ända sedan 1995. Vi diskuterade och kom fram till att det enda sättet att besvara basala frågor om livet vore att skapa en så enkel arvsmassa som möjligt, sade professor Craig Venter, vid Craig Venter Institute i La Jolla, Kalifornien, USA, nyligen på en presskonferens.

Craig venter är en mycket framgångsrik amerikansk genetiker och entreprenör. År 1995 skapade han den första syntetiskt tillverkade arvsmassan. Sedan gav han sig i kast med kartläggningen av den mänskliga arvsmassan, HUGO-projektet, en insats som resulterade i att kartläggningen blev klar tre år tidigare än beräknat, år 2000.

År 2010 presenterade han den första levande organismen med en helt syntetisk arvsmassa. Samtliga gener hade alltså skapats i ett laboratorium och sedan stoppats in i ett "skal" av Mycoplasma mycoides, en enkel bakterie.

Redan då var det slutgiltiga målet att reducera antalet gener till "minsta möjliga", ett arbete som nu alltså är klart.

Intressant nog vet inte forskarna inte vad en tredjedel av de gener gör, som behövdes för att hålla bakterien vid liv.

– Vi tror att det här kommer att bli ett viktigt experimentellt verktyg för att förstå hur allt började, evolutionens första steg, säger Craig Venter.

Det minsta möjliga antalet gener är dock en sanning med modifikation, säger han, eftersom bakterien av praktiska skäl innehåller gener som gör att den växer och förökar sig i någorlunda takt.

– Annars hade den här studien tagit ytterligare fem år, säger Craig Venter.

TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev