Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

727 läkare kräver primärvårdsreform

Publicerad: 28 september 2018, 05:45

Foto: Thinkstock

Satsa på primärvården annars kollapsar den. Det budskapet vill 727 läkare skicka till politikerna och har därför skrivit på ett upprop, publicerat på Dagens Nyheters debattsida.


Läkarna bakom uppropet anser att det läggs alldeles för lite resurser på primärvården och att det behövs en blocköverskridande överrenskommelse om en rejäl reform.

”En utbyggd och fungerande primärvård med kompetenta specialister i allmänmedicin är den bästa samhällsekonomiska sjukvårdsinvesteringen man kan göra”, skriver läkarna i DN.

Allmänläkare bär huvudansvaret för att diagnostisera och förebygga de sjukdomar som majoriteten av svenska folket dör av, enligt läkarna. Bland annat upptäcker man 70 procent av all cancer. Trots det menar de att primärvården är eftersatt och att mycket personal därför lämnar sina jobb eller blir sjukskrivna.

Läkarna kräver nu en tydlig nationell rekryteringsplan och att 10–20 procent av läkarnas arbetstid avsätts till fortbildning. Dessutom vill de att politikerna enas i en seriös blocköverskridande primärvårdsreform.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev