Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag14.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Allmänmedicin

8 000 svenskar sjuka utomlands

Publicerad: 8 augusti 2018, 08:54

Över 8 000 svenskar skadade sig eller blev sjuka utomlands bara under de senaste två månaderna, enligt SOS International.


Det land där flest svenskar söker vård är Spanien. På andra plats kommer Grekland, följt av Turkiet och sedan USA. Det återspeglar ganska väl de länder som flest svenskar reser till.

Den vanligaste åkomman som svenska semesterfirare söker hjälp för är magsjuka eller turistdiarré, ofta handlar det om barn under nio år. Det är också vanligt att barn får öroninflammation, vilket kan göra att hela familjen kan tvingas att stanna kvar, eftersom barnet kan ha för ont för att kunna flyga hem.

Den näst vanligaste åkomman är annars frakturer på ben och fotled, sedan kommer muskelsmärtor i rygg och nacke, bäckensmärta och lunginflammation.

Allra mest ökar antalet anmälda skador och sjukdomar till Turkiet. Här var ökningen hela 95 procent i förhållande till förra året. Det beror främst på att det är ett billigt resmål och att svenskarna har börjat våga åka till landet igen, enligt SOS International.

Men det finns även andra saker som kan bidra till ökningen av antalet skador.

– Tyvärr ser vi fortfarande överbehandling på några av de privata sjukhusen i Turkiet. Till exempel ser vi hospitalisering av barn med öroninflammation och det kan förstöra semestern onödigt och skapa stor osäkerhet, säger Karin Tranberg, divisionschef på SOS International.

Om det skulle vara så att människor slår sig på semestern för att de dricker mer alkohol kan Karin Tranberg inte svara på.

– Sjukhusen döljer det för oss eftersom de vet att försäkringen inte gäller om man har varit väldigt berusad, säger hon.

Relaterat material

Svenskar överbehandlas i södra Europa

NINA KÖNIG/TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev