Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Agneta Karlsson blir statssekreterare för Annika Strandhäll

Publicerad: 1 augusti 2017, 14:47

Agneta Karlsson, tidigare statssekreterare under Gabriel Wikström (S), kommer att arbeta i samma roll under den nya socialministern Annika Strandhäll (S).

Foto: Samuel Lagercrantz

Gabriel Wikströms (S) tidigare statssekreterare Agneta Karlsson blir även statssekreterare hos den nya socialministern Annika Strandhäll (S), med ansvar för sjukvård, folkhälsa och idrott.


Agneta Karlsson ska arbeta ihop med nuvarande statssekreterare Therese Svanström Andersson. Den senare får ett fortsatt ansvar för socialförsäkringar, pensioner, ekonomisk familjepolitik samt styrnings- och ledningsfrågor på Socialdepartementet.

På regeringens hemsida motiverar Annika Strandhäll beslutet att Agneta Karlsson har en gedigen erfarenhet av hälso- och sjukvårdsområdet.

– Att ha hennes kompetens inom dessa områden skapar en god grund för regeringens fortsatta arbete med att förbättra och modernisera sjukvården samt med att utjämna hälsoklyftorna, säger Annika Strandhäll i ett uttalande på regeringens hemsida.

Agneta Karlsson lämnade in sin avskedsansökan under gårdagen. Enligt Victor Harju som är pressekreterare hos Annika Strandhäll är det kutym att statssekreteraren säger upp sig i samband med att den minister som man arbetar under avgår. Så skedde när Annika Strandhäll som ny socialminister tog över vårdfrågorna från Gabriel Wikström.

– I övrigt kommer organisationen att vara ungefär som innan. I grunden arbetar Agneta Karlsson och Therese Svanström Andersson parallellt med sina uppdrag, där Therese Svanström Andersson förutom detta också kommer att arbeta med interna departementsfrågor utifrån ett arbetsplatsperspektiv, säger Victor Harju.

Att processen att få Agneta Karlsson på plats efter ministerbytet har gått så fort beror enligt Victor Harju på att det är viktigt att snabbt få fart på arbetet med vårdfrågorna.

– Det är ett omfattande arbete som inte får tappa fart och därför fattade regeringen ett snabbt beslut, säger Victor Harju.

Om regeringens beslut att Agneta Karlsson fortsätter att arbeta under Annika Strandhäll säger Agneta Karlsson:

– Jag är glad över att få förtroendet att tillsammans med socialminister Annika Strandhäll fortsätta att bidra till minskade hälsoklyftor och en modern och patientnära sjukvård.

Relaterat material

Strandhäll tar över sjukvårdsfrågorna

Lättad sjukvårdsminister kastar in handduken

MARTIN WALLSTRÖM

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev