Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Akupunktur mot knäsmärta inte bättre än placebo

Publicerad: 8 oktober 2014, 10:00

Varken akupunktur med nålar eller med laser var bättre än fejkad akupunktur hos patienter med kronisk knäsmärta, enligt en ny randomiserad studie i tidskriften Jama.


Visserligen förbättrade akupunktur smärtan något jämfört med en kontrollgrupp, som inte fick någon behandling alls.

Men ingen förbättring sågs när akupunkturen jämfördes med en fejkad laserbehandling. Den senare fungerade precis som en vanlig laserbehandling, men ingen riktig laser användes utan bara vanligt ljus. Varken patienter eller behandlare kände till om det gavs  riktig behandling eller inte.

Enligt forskarna, som bland annat är verksamma vid University of Melbourne i Australien, är resultaten delvis samstämmiga med annan forskning. De skriver att det möjligen skulle gå att se en statistiskt säkerställd förbättring jämfört med den fejkade behandlingen om studien var större men ifrågasätter samtidigt om den effekten skulle vara klinisk relevant.

I studien ingick 282 patienter som lottades till fyra grupper: akupunktur med nålar, akupunktur med laser, fejkad laserakupunktur eller ingen behandling. Deltagare i den sista gruppen var inte medvetna om att de var med i en studie.

Patienterna var alla över 50 år, kom från Australien och hade haft artrosrelaterad knäsmärta i minst tre månader.

Läs abstract till studien:

Rana Hinman med flera. Acupuncture for Chronic Knee PainA Randomized Clinical Trial. Jama 2014; 312: 1313–1322. DOI: 10.1001/jama.2014.12660

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev