Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Allmänmedicin

Ålder enligt utseende kopplas till livslängd i tvillingstudie

Publicerad: 14 december 2009, 10:42

Ålder enligt utseende kopplas till livslängd i tvillingstudie

Foto: Foto: Photos.com

70-åringar som ser unga ut för sin ålder lever längre än jämngamla individer som ser gamla ut för sin ålder, enligt en ny dansk studie.


Hur gammal en individ ser ut att vara används ofta som en generell hälsoindikator av hälso- och sjukvårdspersonal. Men metoden är dåligt utforskad, enligt forskare bakom en ny studie.

De har nu undersökt om sådan så kallad uppfattad ålder är kopplad till livslängd och ett antal andra åldersrelaterade variabler hos 70-åriga danska tvillingar.

Forskarna, som bland annat är verksamma vid Syddansk universitet i Odense, lät ett antal personer bedöma åldern på 1 826 tvillingar som var porträtterade på fotografier. Åldern på tvillingarna var okänd för bedömarna.

Efter 6,5 års uppföljning konstaterar forskarna att den uppfattade åldern verkligen var kopplat till hur länge tvillingarna levde.

Ju större skillnad det var i uppfattad ålder i ett tvillingpar desto större var sannolikheten att tvillingen med äldre utseende verkligen dog först.

Åldersbedömningarna gjordes av 41 personer med olika bakgrund: 20 var geriatriksjuksköterskor, 10 var män i åldern 22 till 37 år, och 11 var kvinnor i åldern 70 till 87 år. Bedömningarna skilde sig dock inte mellan dessa grupper.

Studien publiceras online av tidskriften British Medical Journal i dag, måndag.

Läs originalartikeln:

British Medical Journal, 2009; 339: b5262

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev