Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Allmänmedicin

Äldre får färre olämpliga piller

Publicerad: 12 Mars 2015, 11:11

Photos.com

Andelen äldre personer som får olämpliga läkemedel minskar enligt statistik som Koll på läkemedel presenterar.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Koll på Läkemedel är Apoteket AB:s, SPF Seniorernas och PRO:s gemensamma projekt om äldre och läkemedel. Varje år presenterar Koll på läkemedel statistik om hur läkemedelsanvändningen bland äldre ser ut i olika kommuner.

– Vi använder statistik från Socialstyrelsen och har valt ut två nyckeltal som vi anser ger ett mått på kommunernas vårdkvalitet, säger Lars-Åke Söderlund, senior rådgivare hos Apoteket AB och ordförande för Koll på läkemedel, till Dagens Apotek.

De två nyckeltalen som används är dels andelen patienter över 80 år som har hämtat ut mer än tio läkemedel på apoteket under ett år, dels andelen personer över 80 år som hämtat ut minst ett läkemedel som anses vara olämpligt för äldre på ett år.

Enligt uppgifterna som Koll på läkemedel presenterar har andelen äldre över 80 år som får olämpliga läkemedel förskrivna minskat från 32 procent år 2010 till 18 procent förra året.

Förutom Koll på läkemedels egna utbildningssatsningar lyfter Lars-Åke Söderlund fram insatser som gjorts av läkaren Eva Nilsson Bågenholm som utsågs till äldresamordnare av den förra regeringen.

Enligt statistiken var det i Norbergs kommun som minst andel olämpliga läkemedel hämtades ut. Där var det endast drygt 10 procent av de äldre över 80 år som fick sådana läkemedel. Öckerö kommun låg sämst till i sammanställningen. Där fick 29 procent av de äldre olämpliga läkemedel.

De läkemedel som bedöms som olämpliga är de som finns med på Socialstyrelsens lista över olämpliga läkemedel för äldre personer.

Fast ett läkemedel som är olämpligt för en äldre person kanske inte är det för en annan?

– Ja, ibland måste man ändå välja ett läkemedel som finns med på listan. Så man kan inte säga att de här preparaten aldrig ska användas av äldre. Men jag tror att det här är ett viktigt mått för att få förskrivare att reflektera över sitt förskrivningsmönster, säger Lars-Åke Söderlund.

Dagens Apotek ringer också Apoteket AB:s samarbetspartner SPF Seniorerna för en kommentar.  Men Arne Melander, sakkunnig om läkemedel hos SPF, vill inte kommentera utan uppger att siffrorna som Koll på läkemedel nu presenterar är ofullständiga.

Varför är de ofullständiga enligt dig?

– Inga kommentarer.

Om du säger att de är ofullständiga bör du väl kunna motivera det?

– Min kommentar är att jag inte har några kommentarer.

Lars-Åke Söderlund säger att sammanställningen är korrekt, men att ytterligare analyser ska göras.

– Vi har sett att det kan finnas vissa luckor i statistiken och vi ska se närmare på det, men de gäller inte de uppgifter som vi nu presenterat om hur det ser ut på kommunnivå. Däremot har vi begärt en ny körning från Socialstyrelsen för att kunna förstå bättre hur det ser ut för vissa specifika preparat, säger Lars-Åke Söderlund.

– Statistiken som vi nu presenterar är gjord på samma sätt som vi har gjort sedan vi började med det här projektet, men i år avser vi att återkomma med en mer djupgående analys, tillägger han.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev