Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Allmänmedicin

Äldre har svårare att nå vården

Publicerad: 4 April 2018, 09:10

Nästa fyra av tio på äldreboenden tycker att det har blivit svårare att få kontakt med läkare, sjuksköterska eller omsorgspersonal.

Foto: Thinkstock

Det har blivit svårare att få kontakt med sjuksköterska och läkare inom äldreomsorgen, visar Socialstyrelsens Öppna jämförelser 2017.


Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

I rapporten uppger nästan fyra av tio, eller 39 procent, av de äldre inom särskilt boende att det är mycket eller ganska lätt att få kontakt med sjuksköterska, läkare eller omsorgspersonal. Det är en försämring med hela 14 procentenheter sedan år 2016, då 53 procent tyckte att det var mycket eller ganska lätt att få kontakt.

Vad raset beror på är dock svårt att veta, enligt Socialstyrelsen.

– Det är svårt för mig att uttala mig om det, det här är de äldres upplevelse när de fyller i enkäten. Oftast är det kontakten med läkare och sjuksköterska som drar ner betyget, säger utredaren Kalle Brandstedt.

Brukar det vara så tvära kasta mellan två år?
– Nej, det här är ovanligt. Det viktiga är egentligen att se vad som händer nästa gång, om det är en tillfällig dip eller om det är en varaktig trend, säger Kalle Brandstedt.

Mest nöjda är de äldre i Grästorps kommun. Där tycker 77 procent att det är mycket eller ganska lätt att få kontakt med sjuksköterska, läkare och personal på äldreboenden. På andra och tredje plats kommer kommunerna Östra Göinge och Haparanda, där 68 respektive 63 procent upplever det som lätt att få kontakt.

Rapporten visar också att andelen äldre som får tio eller fler olika läkemedel ökar. Bland dem som fick hemtjänst hade drygt 24 procent många läkemedel och bland dem på äldreboenden var andelen nästan 32 procent. Det motsvarar en ökning med 3 respektive 6 procentenheter sedan 2016.

Det här är åttonde gången som Socialstyrelsen och Sveriges Kommuner och Landsting presenterar öppna jämförelser av vården och omsorgen om äldre

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev