tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Äldre inte så skröpliga

Publicerad: 28 mars 2014, 07:24

Äldre personer är inte så skröpliga som man kan tro. Det visar en studie av 85-åringar i Linköping.


Forskaren Huan-Ji Dong vid Linköpings universitet ska snart disputera med sin avhandling inom geriatrik. En av studierna i avhandlingen fokuserar på hälsan hos alla Linköpingsbor födda 1922, vid studietillfället 85 år gamla och ungefär 500 till antalet.

Med dessa personer genomfördes enkäter, hembesök och besök på läkarmottagning, i den mån som de tackade ja till det. Dessutom kartlades alla sjukvårdsbesök och kostnaderna för dessa.

– De äldre använder mest resurser i sjukvården och därför upplever vi läkare att äldre över 80 år ofta har dålig hälsa, säger Huan-Ji Dong till Dagens Medicin.

Men i den här studien skattade deltagarna sin livskvalitet högt och studien visar att de också klarade sig självständigt i stor utsträckning. Måttet på självständighet utgick från om de äldre svarade att de klarade av att äta själva, klä på sig, gå på toaletten och klara sin personliga hygien.

– 85 procent klarade sig självständigt enligt det måttet, säger Huan-Ji Dong.

En stor del av 85-åringarna var överviktiga. Men en icke-sjuklig övervikt påverkade inte personernas förmåga till självständighet.

– De mår bra. Där finns inga stora skillnader mellan normal vikt och övervikt, säger Huan-Ji Dong.

Samtidigt finns en oro för att även gruppen med sjuklig fetma ökar. De äldre personer som hade ett BMI över 30 klarade sig sämre själva i sitt boende.

Läs avhandlingen: Health Maintenance in Very Old Age  – Medical Conditions, Functional Outcome and Nutritional Status.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev