Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Äldres pandemirelaterade klagomål till patientnämnderna sticker ut

Publicerad: 31 oktober 2022, 10:07

De flesta pandemirelaterade ämnen som kom in till patientnämnderna under 2021 var från personer över 70 år, och rörde vaccinering och information om vaccination.

Foto: Jessica Gow/TT

Bristfällig information om och utförande av vaccinationer dominerade patienternas pandemirelaterade klagomål under förra året, visar patientnämndernas sammanställning.

Ämnen i artikeln:

Covid-19CovidvaccinPrimärvårdRegion StockholmToppnyheterToppnyheter Allmänmedicin

Helena Wedin

helena.wedin@bbm.bonnier.se


Patientnämnderna i Sverige har samlat pandemirelaterade klagomål och synpunkter som lämnades av patienter under 2020 och 2021 för att se hur vården har upplevts under pandemin. 

Under 2021 inkom 4 160 pandemirelaterade ärenden till landets patientnämnder – det är 11 procent av den totala mängden ärenden, en liten ökning jämfört med 10 procent 2020. Flest klagomål och synpunkter från patienter inkom i Stockholm, både vad gäller pandemirelaterade och övriga ärenden, totalt 2 020 stycken.

Något som sticker ut vad gäller klagomålen som är pandemirelaterade är att de främst kommer från äldre personer, i åldersgruppen 70–79 år – det avviker om man jämför med andra ärenden.

Patienterna klagade mest på primärvården. Till skillnad från 2021, då den den största delen av klagomålen rörde uppskjuten vård på grund av pandemin, dominerade klagomålen som handlade om vaccinationer och bristande information under förra året. Många patienter upplevde svårigheter att hitta information om vaccination, samt möjligheten att påverka exempelvis vilket vaccin de fick vid själva vaccinationstillfället. 

”Vi får nog räkna med att hälso- och sjukvårdens lärande runt konsekvenser och effekter av pandemin kommer att pågå under en lång tid framöver” konstaterar Steinunn Ásgeirsdóttir, förvaltningschef för patientnämnden i Stockholm, i ett pressmeddelande. 

Läs också: Vart tionde patientklagomål var covidrelaterat

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev