Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Alkohol kan skydda mot reumatiska sjukdomar

Publicerad: 16 juni 2010, 12:26

Eular 2010 Alkoholkonsumtion kopplas till minskad risk för att utveckla flera reumatiska sjukdomar i en ny studie.


Studien presenterades under onsdagen på reumatologkongressen Eular som pågår i Rom i Italien.

Det är en grupp holländska forskare som har undersökt kopplingen mellan alkoholkonsumtion och risk att utveckla olika reumatiska sjukdomar. Bakgrunden är att en annan studie nyligen kopplat alkoholintag till minskad risk för reumatoid artrit, samt att studier på möss visat att alkohol kan ha en antiinflammatorisk effekt.

Forskarna har analyserat data om alkoholkonsumtion bland knappt 1 000 patienter med olika reumatiska sjukdomar samt 7 000 friska kontrollpersoner.

Det visade sig att alkoholkonsumtion var kopplat till en signifikant minskad risk för att utveckla reumatoid artrit, men även andra reumatiska sjukdomar som osteoartrit, psoriasisartrit och ryggradsartrit.

Forskarna fann även att graden av systemisk inflammation hos patienterna var kopplad till alkoholintaget – ju mindre alkohol de förtärde desto högre grad av inflammation.

Forskarna bakom studien är knutna till bland annat Leiden University Medical Center. Enligt ett pressmeddelande från Eular-kongressen framhäver de att resultaten ska tolkas med försiktighet, samt att alkohol ska konsumeras med måtta och med hänsyn till övriga effekter på hälsan.

Läs abstract:

Presenterad på Eular

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev