torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Alkohol nästan tre gånger så skadligt som tobak för samhället

Publicerad: 1 november 2010, 15:06

Alkohol nästan tre gånger så skadligt som tobak för samhället Foto: Foto: Photos.com

Av totalt 20 vanliga droger är alkohol skadligast för individen och för omgivningen, följt av heroin och crack, enligt en ny analys.


Det är brittiska forskare som gjort en sammanvägning av hur skadliga droger är i Storbritannien enligt 16 olika kriterier.

Syftet var att ta fram ett bättre beslutsunderlag för hälso- och sjukvårdspolitiker.

Slutsatsen är att alkohol totalt sett är den skadligaste drogen, bland annat eftersom den är så spridd och vållar stora skador i missbrukarens omgivning.

Alkohol var nästan tre gånger så skadligt som tobak, en annan spridd drog. Läs mer i faktarutan nedan.

Sett till den skada som enbart drabbade missbrukaren var crack, heroin och metamfetamin dock mer farliga än alkohol.

Bland de kriterier som användes i bedömningen fanns till exempel ökad risk för förtidig död, minskad mental funktion, risk för familjeproblem och kriminalitet.

Huvudförfattare till analysen, som i dag måndag publiceras i tidskriften Lancet, är David Nutt, professor i neuropsykofarmakologi vid Imperial College i London.

Han är en kontroversiell figur i drogdebatten i Storbritannien. Förra året sparkades han som regeringsrådgivare sedan han offentligt kritiserat dåvarande Labourregeringen för att ignorera vetenskapliga bevis för att cannabis är mindre skadligt än alkohol.

David Nutt skapade då Independent Scientific Committee on Drugs, ISCD, ett organ som säger sig analysera drogfrågor utan politisk inblandning. Det är forskare vid ISCD som står bakom den ny aktuella studien.

Läs abstract till studien: Lancet publicerad online 1 november 2010

Svampar minst skadliga

Forskarna bakom artikeln har rankat hur skadliga totalt 20 olika droger är enligt 16 kriterier. Bedömningen utmynnade i en totalpoäng över skadeverkningar på en skala från 0 till 100. Nedan listas de olika drogerna i fallande ordning enligt totalpoängen.

Alkohol 72, heroin 55, crack 54, metamfetamin 33, kokain 27, tobak 26, amfetamin 23, cannabis 20, GHB 19, bensodiazepiner 15, ketamin 15, metadon 14, mefedron 13, butan 11, anabola steroider 10, khat 9, ecstasy 9 LSD 7, buprenorfin 7, hallucinogena svampar 6.

Källa: Lancet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev