Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Alliansen enad om fastläkare

Publicerad: 21 augusti 2018, 10:59

Allianspartierna vill göra en primärvårdsreform med fastläkare, där även ST-läkare ska kunna ha egen patientlista. Men något listningstak finns inte med.


Länk till video

De fyra borgerliga partierna vill ha en nationell primärvårdsreform med möjlighet att välja fast läkare för alla patienter. Det presenterades vid en pressträff på Fålhagens vårdcentral i Uppsala under tisdagen. De fyra partiledarna träffade personal på vårdcentralen och samtalet kretsade kring bemanning, tillgänglighet och listning.

Det förslag som sedan presenterades innebär att alla ska ha rätt till en fast läkare och att även läkare med annan specialitet än allmänmedicin ska kunna vara fastläkare inom primärvården och starta egna mottagningar. Fastläkaren ska också vara ansvarig för att samordna all vård i vårdteam som innehåller flera olika professioner.

Inspirationen har hämtats från det norska fastläkarsystemet, även om systemet inte ska kopieras rakt av.

Läkarförbundet vill ha ett tak för hur många patienter varje läkare kan ha på sin lista, men något sådant förslag finns inte med i paketet.

– Listningen är en del som vi behöver återkomma till, säger kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor.

Alliansen vill också att läkare som gör sin specialisttjänstgöring inom allmänmedicin ska kunna ha patienter listade redan innan de är klara specialister. På så sätt ska fler patienter få en fastläkare.

Förslaget om ett fastläkarsystem välkomnas av Läkarförbundet som länge drivit frågan.

– Det är mycket glädjande att de vill genomföra en primärvårdsreform. Och det är rimligt att man tittar på möjligheten att lista på ST-läkare, men då måste man titta på hur långt de har kommit i sin utbildning, säger Heidi Stensmyren, ordförande Sveriges läkarförbund till Dagens Medicin.

Alliansen vill se en ökad statlig styrning av bland annat uppföljning och mål, men att förstatliga all sjukvård och avskaffa landstingen är KD ensamma om att driva.

– Där är vi inte överens i Alliansen än, säger Ebba Busch Thor.

Liberalernas partiledare Jan Björklund håller med.

­– Liberalerna vill att staten ska ta ett mycket fastare grepp, inte minst över den högspecialiserade vården, men huvudmannaskapet för primärvård och mindre sjukhus ska ligga kvar på landstingen.

De fyra partiledarna återkom också till att de vill återinföra en reformerad kömiljard, med ett tydligare regelverk kring vilka diagnoser som ska omfattas. Moderaterna föreslår en tredubblad kömiljard, men något exakt besked om storleken kom inte under tisdagen.

– Det centrala är att de landsting som lyckas korta vårdköerna ska premieras för det, säger Jan Björklund.

Alliansens vallöftespaket innehåller också förstärkningar för barn- och ungdomspsykiatrin, stärkt suicidforskning och betald vidareutbildning för sjuksköterskor.

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev