Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag15.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Allmänmedicin

Alliansen säger ja till att diskutera Vårdval Stockholm

Publicerad: 28 April 2010, 09:27

Efter socialdemokraten Ilija Batljans invit till moderaterna är alla partier i Stockholms läns landsting plötsligt beredda att diskutera vårdval med varandra.


Två block och två vårdvalsmodeller. Så såg spelplanen inför höstens landstingsval i Stockholm ut fram till i går, tisdag. Då väckte Ilija Batljan, socialdemokraternas kandidat till posten som finanslandstingsråd, uppmärksamhet med ett öppet brev om att han hoppades på en blocköverskridande uppgörelse.

Alliansens gruppledare Catharina Elmsäter-Svärd (m), Birgitta Rydberg (fp), Pia Lidwall (kd) och Gustav Andersson (c) säger inte nej till ett möte med Ilija Batljan.

”Om Du har ett uppriktigt intresse att utveckla vårdvalet så är Socialdemokraterna lika välkomna till diskussionsbordet nu som Ni har varit under hela mandatperioden. Vill Ni ta med Er Vänsterpartiet och Miljöpartiet är även de välkomna", skriver de i ett svarsbrev som citeras av Dagens Nyheter.

Trots den nyfunna diskussionsviljan står parterna fortfarande en bit ifrån varandra i synen på hur vårdvalssystemet bör vara utformat. Hur samarbetsklimatet har varit tidigare under mandatperioden verkar de inte heller kunna enas om.

– Vi har ända sen vårdvalet infördes sagt att en blocköverskridande överenskommelse om vården vore det bästa både för dem som arbetar i vården men framför allt för Stockholms invånare. Vill Moderaterna för första gången ta emot våra partier för en diskussion om hur vi kan förbättra ersättningssystemet de infört är det självklart intressant. Men vårt vallöfte om ett mer rättvist och hälsofrämjande ersättningssystem, som vi kallar Hälsoval Stockholm, står fast, säger Ilija Batljan samt oppositionslandstingsråden Birgitta Sevefjord (v) och Raymond Wigg (mp) i ett gemensamt pressmeddelande.

Relaterat material

Batljan (s) vill samarbeta med moderaterna om vårdval

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev