Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Alliansen slår tillbaka mot förslag om nytt hälsoval

Publicerad: 11 februari 2010, 10:28

Alliansen slår tillbaka mot förslag om nytt hälsoval

Foto: Birgitta Rydberg (fp).

De rödgröna vill göra sjukvården i Stockholm till en ”oansvarig experimentverkstad”. Det hävdar alliansen.


Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet presenterade sitt alternativ till Vårdval Stockholm i går, onsdag. Oppositionen vill införa ett nytt ersättningssystem där det tas mindre hänsyn till antalet besök och större hänsyn till vårdtyngden och patienternas socioekonomiska bakgrund.

Den politiska majoriteten bemöter förslaget genom att hänvisa till att den också vill se en modell där det tas större hänsyn till patienternas behov och diagnoser. Samtidigt anklagas de rödgröna för att vilja förändra för snabbt.

Det är en oansvarig experimentverkstad, som riskerar att leda till både kaos i sjukvården och förvirring för sjukvårdens medarbetare och patienterna. Stockholm riskerar att med vänsterpartierna få en sämre sjukvård , skriver de fyra borgerliga partierna i ett gemensamt uttalande.

Biträdande sjukvårdslandstingsrådet Birgitta Rydberg (fp) dömer ut oppositionens förslag även på egen hand.

Det enda riktigt alternativa de rödgröna kommer med är sitt nej till etableringsfriheten för vårdgivarna. De vill åter politiskt detaljreglera hur vården ska utformas. Det vore förödande för intresset och viljan hos små och stora vårdgivare , skriver hon i sin blogg.

Relaterat material

Oppositionen i Stockholm tänker riva upp vårdval

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev