Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Alliansen stoppar regeringens Lov-plan

Publicerad: 15 december 2014, 09:59

Alliansen lägger en motion i riksdagen för att hindra regeringen från att återkomma om att avskaffa det tvingande vårdvalet i primärvården.


Den rödgröna regeringen beslutade nyligen att dra tillbaka propositionen om att avskaffa tvånget för landstingen att ha vårdval i primärvården. Detta efter att lagrådet kritiserat förslaget för att det var för dåligt berett. Men regeringen lovade samtidigt att återkomma med ett nytt förslag om att avskaffa det tvingande vårdvalet från den 1 juli 2015. Det är detta som allianspartierna nu vill sätta stopp för.

– Regeringens beslut att återkomma i den här frågan lägger en våt filt över de vårdföretag som finns i de landsting som har sagt att de tänker avskaffa vårdvalet så snart lagen träder i kraft. De kan inte få lån och måste leva i ovisshet, säger Anders W Jonsson (C), ledamot i riksdagens socialutskott och sjukvårdspolitisk talesperson.

Därför har han tillsammans med alliansledamöterna i socialutskottet Emma Henriksson (KD), Barbro Westerholm (FP) och Cecilia Widegren (M) skrivit en motion som är ett svar på riksdagsskrivelsen från regeringen om att dra tillbaka propositionen.

– Vi vill att riksdagen ska tillkännage att regeringen absolut inte får återkomma till riksdagen igen i den här frågan, säger Anders W Jonsson.

Han räknar med att Sverigedemokraterna som tidigare varit motståndare till regeringens förslag kommer att stödja motionen. Om motionen går igenom ser Anders W Jonsson ingen möjlighet för regeringen att återkomma i frågan före nyvalet den 22 mars.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev