Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Allmänläkare en dag i veckan föreslås

Publicerad: 11 december 2020, 12:55

I dag måste hälsocentralerna i regionen ha en specialist i allmänmedicin på plats varje dag. Men enligt förslaget ska det räcka med en dag i veckan från och med juli 2021.

Foto: Getty Images

Det räcker att en specialist i allmänmedicin kommer en dag i veckan till hälsocentralerna i Region Gävleborg, enligt ett förslag som får kritik av läkare.


Ämnen i artikeln:

Region GävleborgPrimärvård

Nästa vecka ska regionfullmäktige i Region Gävleborg rösta om förändrade regler för primärvården. 

I dag måste hälsocentralerna i regionen ha en specialist i allmänmedicin på plats varje dag. Men enligt förslaget ska det räcka med en dag i veckan från och med juli 2021. Övriga dagar kan en annan läkare vara på plats, om en specialist i allmänmedicin finns tillgänglig på telefon eller digitalt. 

– Förändringarna omöjliggör placering av utbildningsdoktor på de hälsocentraler som inte har en specialist i allmänmedicin på plats varje dag. Och ger vi en minskad möjlighet för utbildningsdoktorer att få anställning på våra hälsocentraler, minskar tillväxten av nya allmändoktorer på sikt i regionen, säger Lisa Månsson Rydén, specialist i allmänmedicin, till Läkartidningen.

Lisa Månsson Rydén arbetar på en hälsocentral i Ljusdal och är ordförande i Svensk förening för allmänmedicin, Sfam, i Gävleborg, samt studierektor för AT- och ST-läkare i norra länsdelen. Tillsammans med 16 andra specialister och ST-läkare i allmänmedicin har hon undertecknat en insändare i frågan. De skriver där att de ”med stigande oro ser vad som är på väg att hända med primärvården i Gävleborg” och kallar regionfullmäktiges beslut för ett ”ödesbeslut”.

Allmänläkarna ser även en risk för en förskjutning från primärvården till slutenvården.

– Vi ser att det går enormt mycket remisser till slutenvården när vi har stafetter som inte är specialister i allmänmedicin, säger Lisa Månsson Rydén till Läkartidningen.

– Det går helt emot planen om god och nära vård. Våra omkringliggande län satsar på primärvården för att stärka den. Här gör man det motsatta, tillägger hon.

Regionstyrelsen har röstat ja till förslaget och bakgrunden är svårigheter att rekrytera specialister. Dyra hyrläkarnotor har blivit följden. Den 17 december ska regionfullmäktige fatta beslut i frågan.

Lina Berg

Reporter

debatt@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev