fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Allmänläkare en dag i veckan räcker i Gävleborg

Publicerad: 1 april 2021, 09:59

Distriktsläkarföreningens ordförande Marina Tuutma. Foto: Fredrik Karlsson

Region Gävleborg har beslutat att slopa kravet på att hälsocentralerna ska ha allmänläkare på plats varje dag. Bedrövligt, kommenterar Distriktsläkarföreningens ordförande Marina Tuutma.

Ämnen i artikeln:

I korthetDistriktsläkarföreningenRegion GävleborgPrimärvård

LB


I början av veckan röstade regionfullmäktige i Gävleborg för ett minskat krav på bemanning av allmänläkare. Röstsiffrorna blev 41 mot 33 för förslaget från den politiska majoriteten i Region Gävleborg – Socialdemokraterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

– Jag tycker det är bedrövligt att majoritetspolitikerna vill kompromissa med den medicinska kvaliteten för dem som bor i glesbygden. I och med det här beslutet startat man en process som rustar ner primärvården. Att man sänker kravet på läkarnas utbildningsnivå kommer inte på något sätt att lösa primärvårdens tillgänglighetsproblem, säger Distriktsläkarföreningens ordförande Marina Tuutma till Läkartidningen.

I dag måste hälsocentralerna i Region Gävleborg ha en specialist i allmänmedicin på plats varje dag. Men i framtiden ska det räcka med en dag i veckan. Övriga dagar kan en annan läkare vara på plats, om en specialist i allmänmedicin finns tillgänglig på telefon eller digitalt. 

Förslaget har tidigare fått kritik bland annat för att det minskar möjligheterna att utbilda nya allmänläkare, eftersom det inte går att göra specialiseringstjänstgöring på de hälsocentraler som inte har en specialist i allmänmedicin på plats varje dag.

Bakgrunden till förändringen är bristen på specialister i allmänmedicin, som lett till höga utgifter för hyrläkare. Regionrådet Magnus Svensson (C) säger till Sveriges Radio Gävleborg att det nya systemet gör det möjligt för hälsocentraler i glesbygd att överleva.

Läs även:

Regionråd: ”Vi kan inte trolla fram kompetens” 

Allmänläkare en dag i veckan föreslås 

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev