Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Allmänläkare i frontalangrepp mot nätläkarbolag

Publicerad: 3 mars 2017, 07:30

”De digitala vårdbolagens självpåtagna rätt att utfärda sjukintyg är en av flera ”varor” i deras affärsidé”, skriver Ove Andersson, Hanna Åsberg och Jonas Sjögreen.

Foto: Liza Simonsson, Britt Mattsson/Bildbyrån och Peter Krüger/Bildbyrån

Distriktsläkarföreningen och Sfam radar upp brister hos nätläkarbolagen som de anser dränerar en redan underfinansierad primärvård.


Ämnen i artikeln:

Digital vårdPrimärvård

Ove Andersson, ordförande i Distriktsläkarföreningen, Hanna Åsberg och Jonas Sjögreen, ordförande respektive tidigare ordförande i Svensk förening för allmänmedicin, Sfam, går i en gemensam artikel på Dagens Nyheters debattsida hårt åt de bolag som erbjuder vård via nätet.

Debattörerna tillstår att videosamtal och andra digitala hjälpmedel förmodligen har sin plats i en framtida sjukvård men nu är det mesta fel.

■ Politikerna erbjuder frikostiga ersättningar för nätläkarkonsultationer som i många fall är onödiga och kunde skötas av sjuksköterskor. 500 000 besök till en kostnad av en miljard kronor är den summa debattörerna nämner.
■ Läkarna på nätläkarbolagen saknar i flera fall allmänläkarkomptens, ”andra är unga läkare som under sin specialistutbildning behandlar patienter utan handledning via sin hemdator”.
■ Kvaliteten i den behandling som erbjuds är tveksam. Debattörerna skriver att de anser det uppenbart att patienter med lättare infektioner behandlas i strid med de riktlinjer som tagits fram av Läkemedelsverket och Strama, Samverkan mot antibiotikaresistens. ”Behandling med antibiotika förutsätter en fysisk undersökning av patienten. Det räcker inte med en bild på svalget från en mobilkamera som stöd för en diagnos”.

Artikelförfattarna anser att nätläkarbolagen inte märkbart kommer att kunna avlasta primärvården och avslutar med:

”Det finns starka skäl för vårdens politiska makthavare och bevakande myndigheter att syna och närmare analysera fenomenet med rent kommersiella nätläkarbolag innan mångmiljonrullningen, med pengar som dränerar en redan underfinansierad primärvård, tar fart på allvar”.

Relaterat material

Onlinevård dyrare än att träffa läkaren

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Digital vårdPrimärvård

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev