Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Allmänmedicin

Allmänläkare listar onödigt jobb

Publicerad: 11 juli 2014, 05:00

Foto: Elin Brander

Nu ska allmänläkare få lättare att prioritera. Sfam hoppas att en lista över insatser utan belägg ger smartare vård.


I USA har kampanjen Choosing Wisely fått många specialitetsföreningar och grenspecialitetsföreningar att ta fram evidensbaserade fempunktslistor för att motverka överdiagnostik och överbehandling. Nu hakar även svenska läkare på trenden.

Först ut är alltså Svensk förening för allmänmedicin, Sfam, som har tagit fram en lista med de sju mest onödiga åtgärderna som förekommer i allmänmedicinen.

Skippa hälsokontroll av friska, screena inte för osteoporos och skriv inte ut fysisk aktivitet på recept – det är några av punkterna på listan.

– Vi tycker att de här åtgärderna ska strykas från allmänläkarnas vardagsarbete eftersom de saknar evidens. Vi måste väga för- och nackdelar med olika insatser i sjukvården och sortera ut dem som har liten eller ingen effekt eller som till och med är skadliga, för att inte allting ska kosta väldigt mycket mer.

Det säger Göran Sjönell, husläkare på Kvarters­akuten Mörby centrum och ordförande i arbetsgruppen som själva kallar sig ”Onödiga gruppen” och nu har tagit fram listan på uppdrag av Sfam.

Han tycker att listan ska användas som underlag i en diskussion om hur allmänläkare ska prioritera.

–  Vi har tittat efter ordentligt i vetenskapen och inte hittat stöd för att vi hjälper patienter genom att till exempel skriva ut motion på recept eller journal­föra livsstilsparametrar för varenda patient som kliver över tröskeln till vårdcentralen, säger Göran Sjönell.

Listan publicerades nyligen på Sfam:s webbplats. Enligt Göran Sjönell, som presenterade innehållet redan under årets Sfam-kongress i maj, har den hittills mötts av positiva reaktioner från allmänläkarkåren – men också skarp kritik.

–  Många känner igen sig precis. Men de som tycker illa om oss säger att namnet ”Onödiga gruppen” är det enda som är bra med oss, eftersom det vi har gjort är helt onödigt. Jag vill gärna be dem som blir förbannade på oss att läsa dokumentet i lugn och ro för att se hur vi har skrivit, säger han och tillägger:

–  Vi har till exempel inte skrivit att motion är dåligt för hälsan. Däremot har vi skrivit att det är onödigt att skriva ut fysisk aktivitet på recept, eftersom det inte leder till ökad motion, utan bara byråkrati och tidsåtgång.

Tanken är nu att arbetsgruppen och Svensk förening för allmänmedicin ska verka för att fler specialistföreningar tar fram listor med de minst evidensbaserade åtgärderna inom sina respektive områden.

Göran Stiernstedt, nationell samordnare för ökat resursutnyttjande i hälso- och sjukvården är positiv till initiativet, även om han inte vill yttra sig om de enskilda punkterna på listan.

–  Jag tycker att det är alldeles utmärkt att man tar upp det här till diskussion, för ytterst är det ju en fråga om att prioritera vad vi ska använda våra resurser till, säger han.

Göran Stiernstedt konstaterar att den här typen av arbete gränsar till riktlinjearbete.

–  Generellt är jag väldigt positiv till och förordar – även om jag ännu inte har satt det på pränt – att specialiteterna får ett betydligt större inflytande över riktlinjer.

Relaterat material

Detaljstyrning största problemet

KATRIN TRYSELL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev