Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Allmänläkare protesterar mot indragning av digital bok

Publicerad: 31 oktober 2018, 09:06

Foto: Mostphotos

Läkemedelsverkets planer på att dra in den digitala utgåvan av Läkemedelsboken stöter nu på patrull från både Sfam och Distriktsläkarföreningen.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelsverketLäkemedel

”Det vore allvarligt för allmänläkarkåren och övrig personal i primärvården som använder Läkemedelsboken om boken skulle försvinna. Boken finns nu i webbversion och uppdateras löpande kapitel för kapitel. Många avsnitt om läkemedel, läkemedelshantering, kringliggande områden som doping, illegal läkemedelsanvändning, receptskrivningsregler etc., finns inte tillgängligt i andra skrifter, i varje fall inte anpassat för målgruppen och läkares dagliga mottagningsverksamhet i högt tempo”.

Så skriver Annika Larsson, tillförordnad ordförande i Svensk förening för allmänmedicin, Sfam, och Marina Tuutma, ordförande i Distriktsläkarföreningen i ett brev ställt till Läkemedelsverkets generaldirektör Catarina Andersson Forsman och myndighetens styrelseordförande Nils Gunnar Billinger.

Bakgrunden till Läkemedelsverkets planer på att dra in den digitala utgåvan av Läkemedelsboken är enligt brevet att publiceringen är förknippad med betydande kostnader.

Men allmänläkarföreträdarna skriver att med all respekt för myndighetens budget så rör det sig om ett mindre antal miljoner som bör ställas mot notan för läkemedelsförmånen på omkring 25 miljarder kronor. De noterar också att kunskapsstyrning ligger i tiden och skriver:

”Läkemedelsboken bidrar verksamt till en rationell och kostnadseffektiv läkemedelsförskrivning och ett konstruktivt samarbete mellan sjukhusläkare och allmänläkare. Detta sammantaget leder till kostnadsminskningar som torde vida överstiga kostnader för boken. ”

Maja Marklund, direktör för verksamhetsområdet användning vid Läkemedelsverket, uppger för Dagens Medicin att Läkemedelsboken kostar myndigheten 2,5–3 miljoner kronor årligen och det utöver det skulle behövas en extra investering på omkring sex miljoner kronor under 2019 för att uppdatera den tekniska lösningen. Det är pengar som myndigheten skulle vara tvungen att ta från annan verksamhet och därför ligger planerna på att avveckla Läkemedelsboken fast.

– Vi får många synpunkter och ska naturligtvis titta på dem. Men faktum kvarstår vi i nuvarande ekonomiska läge göra en bedömning av vad som är möjligt att prioritera bort, säger Maja Marklund.

Hon förklarar att det kunskapsstöd som Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, håller på att bygga upp är viktigt och att regeringen förväntar sig att Läkemedlsverket bidrar i arbetet med att få det att fungera för vårdens kunskapsstyrning. Men samtidigt skriver allmänläkarföreträdarna att de ser att behovet av Läkemedelsboken kvarstår.

När nu kunskapsstyrning är så aktuellt, varför försämra den?
– Man kan vända på det och fråga varför vi ska investera så mycket i den verksamheten när vår kraft behövs när det gäller andra insatser och produkter som vi förväntas bistå med? Läkemedelsboken är närmast att betrakta som ett läromedel, vilket naturligtvis kan finnas stort behov av, men vi anser att det inte är där Läkemedelsverkets expertis bäst kommer fram.

Relaterat material

Läkemedelsboken i en app

Interaktiv läkemedelsbok färdig

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

LäkemedelsverketLäkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev