Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Allmänläkares kunskaper viktiga för studenter

Publicerad: 12 april 2012, 11:10

Forskning om allmänläkarnas arbets­sätt visar att deras kompetens borde få mer utrymme i fortbildningen av kollegor.


– Studenterna upplever att allmänläkarna är särskilt lämpade att undervisa om det medicinska samtalet, säger distriktsläkaren Björn Landström.

Hans avhandling består av fyra studier om allmänläkares arbetssätt. Två av studierna undersöker allmänläkarens perspektiv och två läkarstudenternas. Enligt Björn Landström visar hans forskning att allmänläkarens specialist­kompetens inte tas tillvara. De djupa kunskaperna i medicinska konsultationer borde utnyttjas både till att i större utsträckning utbilda blivande läkare, men också till att kunna erbjuda redan praktiserande läkare att fördjupa sig i det medicinska samtalet.

Björn Landström följde fem allmänläkare från lika många vårdcentraler i syd­väst­ra Sverige under en dag för att se hur de betedde sig tillsammans med patienterna. De fem utvalda läkarna ansågs alla ha ett gott rykte, både vad gäller det medicinska omdömet och i sitt bemötande av människor. De var 35–60 år gamla och hade jobbat som läkare i mellan 2 och 25 år.

Iakttagelserna höll han på ett ytligt plan, som hur samtalen utspelade sig och hur läkarna undersökte patienterna. Han tittade även på hur läkarna inledde sam­talen med patienterna.

– En del inleder bara med en svepande gest till patienten, som då börjar prata. Andra säger något som ”berätta om dina besvär”, säger Björn Landström.

När läkarna lyssnade på patienternas lungor och hjärta hände det att patienten började prata, vilket fick en av dem att lyfta på stetoskopet för att höra vad patienten ville säga.

– Han var den mest erfarna av de fem och sa senare att viktig information ofta kommer fram vid just det tillfället. Förmodligen för att de då har hunnit tänka efter, säger Björn Landström.

Han menar att allmän­läkarna är specialister på de här samtalen med patienterna, och att det borde utnyttjas.

– Att ur ett samtal kunna få fram medicinska viktiga upp­lysningar är avgörande för en bra behandling, säger han.

SYLWI LA TERRA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev