fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Allt färre primärvårdsläkare

Publicerad: 27 oktober 2015, 08:20

Ove Andersson, ordförande för Svenska distriktsläkarföreningen, talar på seminariet

Stora pensionsavgångar hotar i primärvården – särskilt i norr där läkarbristen redan är stor. Det visar en ny rapport.


– Vi kräver att det måste komma ett svar från politikerna nu. Det måste komma ett besked om inriktning och åtgärder för att vända den här utvecklingen, säger Ove Andersson, ordförande för Svenska distriktsläkarföreningen, till Dagens Medicin.

Redan i dag jobbar 38 procent av specialistläkarna inom primärvården på arbetsplatser med flera eller många vakanser bland läkarna.

Av dessa 38 procent jobbar 12 procent på vårdcentraler där mer än hälften av tjänsterna är vakanta. De övriga jobbar på arbetsplatser där 20 till 50 procent av tjänsterna är vakanta.

Det framgår av en enkät som Sveriges läkarförbund gjort bland samtliga 6 578 specialistläkare och ST-läkare i allmänmedicin som arbetade inom primärvården i vintras.

– Det bekräftar det som jag befarat och det som vi sett i rapporter i medierna om situationen i primärvården. Så det är inte alls oväntat, men det är beklagligt, säger Ove Andersson.

Han efterlyser en samordnad planering av primärvårdens framtid, med fler ST-tjänster och en förbättrad arbetsmiljö för att locka läkare att stanna på vårdcentralerna.

Läkarförbundets rapport, som presenteras i dag, tisdag, visar inte hur stor del av den svenska primärvården som har dålig bemanning. På de vårdcentraler som har låg bemanning finns ju per definition färre läkare som kan svara på enkäten. Dessa arbetsplatser blir därför underrepresenterade.

Trots detta är det bara 34 procent av dem som svarat på enkäten som arbetar på fullt bemannade vårdcentraler.

De regionala skillnaderna är stora. I Stockholm jobbar 81 procent av läkarna på vårdcentraler som är fullt bemannade eller har mindre än 20 procent vakanser. Samma siffra i Dalarna är 25 procent.

Antalet primärvårdsläkare som går i pension väntas dessutom öka kraftigt fram till 2020, enligt rapporten. Och någon tillströmning av ST-läkare syns inte till. Störst problem förutspås i norra Sverige, som redan har rekryteringsproblem.

I de fyra landstingen inom norra sjukvårdsregionen jobbar i snitt 22,5 procent av primärvårdsläkarna på vårdcentraler där mer än hälften av läkartjänsterna är vakanta. Det kan alltså jämföras med riksgenomsnittet på 12 procent.

Bara 20 procent arbetar på vårdcentraler med full bemanning, jämfört med rikssnittet på 34 procent.

I norra sjukvårdsregionen väntas också stora pensionsavgångar som inte balanseras av att antalet färdiga ST-läkare ökar.

”Den redan i dag svåra läkarbristen i Norrland kan alltså väntas öka ytterligare om effektiva åtgärder inte snabbt sätts in för att komma tillrätta med problemen”, skriver Svante Pettersson, utredare på Läkarförbundet, i rapporten.

– Det är faktiskt hemskt att se det här, för det kan innebära att primärvården i Norrland stannar. Det är väldigt allvarligt om man måste stänga ett antal vårdcentraler för att det inte finns kvalificerad personal att tillgå, säger han till Dagens Medicin.

Svante Pettersson nämner utlandsrekrytering och att stimulera läkare att fortsätta arbeta efter pensionsåldern som ytterligare åtgärder som krävs för att få primärvården på rätt köl igen.

Relaterat material

”Utan primärvården stannar sjukvården”

Oroväckande arbetsmiljö i primärvården

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev