Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Allt fler allergiker mister stöd

Publicerad: 13 mars 2017, 08:17

Mat till glutenintoleranta är kostsam men allt färre får kosten subventionerad. Trenden med glutenfri mat har ökat utbudet i vanliga affärer och när priserna förmodas pressas ned tar fler landsting bort bidragen.


Ämnen i artikeln:

CeliakiVästra GötalandsregionenRegion Örebro Län

Det finns ingen medicin som hjälper mot den kroniska sjukdomen celiaki, eller glutenintolerans som det också kallas. Däremot måste de sjuka ställa om kosten till glutenfritt för att klara sjukdomen. Något som många landsting förut subventionerade. I dag är det bara ett fåtal som har det kvar.

Den 1 april försvinner subventionen för glutenfria varor i Västra Götalandsregionen, för patienter över 16 år.

– Bland patienterna har det uppfattas som ganska knöligt, ingen har varit nöjd med systemet, säger Jonas Andersson (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen, till Bohusläningen.

Västra Götalandsregionen kommer inte att ersätta systemet med ett kontantstöd, vilket man har gjort i Region Örebro län. Där försvann subventioneringen till vuxna med celiaki vid årsskiftet, i stället erbjuds nu ett ekonomiskt stöd på 1 200 kronor per år. Det är ett bättre system, anser Celiakiförbundets generalsekreterare Christina Ralsgård.

– Men det är för lite pengar. I Norge får man 2 000 kronor i månaden. Det är väldigt dyrt att ha en strikt glutenfri kost, säger hon.

För glutenintoleranta barn upp till 16 år gäller subventionering, genom matpaket med glutenfria basvaror via apoteket, i hela landet.

– Men många föräldrar är missnöjda för man är hänvisad till ett grundsortiment, säger Christina Ralsgård.

Att många landsting tar bort "mat på recept" för dem över 16 år beror bland annat på att utbudet av glutenfritt har ökat i livsmedelsbutikerna vilket på sikt tros leda till lägre priser.

– Utbudet har ökat men det betyder inte att priset har gått ner, säger Christina Ralsgård.

Celiaki

■ Celiaki, eller glutenintolerans, innebär att man inte tål proteinet gluten som finns i vete, råg och korn.
■ Symptom är bland annat trötthet, diarré, viktnedgång och blodbrist.
■ Obehandlad celiaki har även kopplats till benskörhet och försenad pubertet.
■ Två till tre procent av svenskarna har sjukdomen.

Källa: Lunds universitet

ANNIKA AUGUSTSSON/TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News