Allmänmedicin
Allt fler överviktiga barn och ungdomar
Publicerad: 11 oktober 2017, 05:45
Andelen överviktiga har ökat i nästa alla länder de senaste 30 åren. Foto: Thinkstock
Sedan 1975 har andelen överviktiga barn och ungdomar i världen ökat kraftigt. I Sverige har andelen feta pojkar trefaldigats enligt en studie publicerad i Lancet.
Jordens befolkning blir allt fetare, men i många av världens höginkomstländer, bland annat i nordvästra Europa, har ökningen av andelen feta och överviktiga barn och ungdomar planat ut. Samtidigt är det allt fler barn och ungdomar i låginkomstländer i bland annat Asien, som blir överviktiga.
Även i Sverige har fler barn blivit överviktiga enligt studien. Från 2,3 procent bland flickorna 1975 till 4,7 procent i dag. Bland pojkar har siffran gått från 2,6 procent till 8,5 procent.
I studien, som gjorts av bland annat forskare från WHO, har man tittat på uppgifter om kroppsmasseindex, BMI, från nästan 129 miljoner människor från 200 länder. Syftet var att undersöka förändringar i BMI mellan 1975 och 2016 i olika åldersgrupper. Forskarna använde data från studier där uppgifter om längd och vikt fanns men uteslöt de där uppgifterna var självrapporterade.
Globalt sett var andelen kraftigt överviktiga barn och ungdomar mellan fem och 17 år, tio gånger högre 2016 än 1975. Högst andel av kraftigt överviktiga tonåringar finns på vissa öar i Stilla havet följt av USA och Kuwait där 40 procent är överviktiga och ungefär vart femte barn har fetma, det vill säga ett BMI på 30 eller mer.
Positivt är att antalet underviktiga i världen har minskat sedan 1975. Men det är fortfarande fler som har för lågt BMI än de som har för högt. I Etiopen fanns 2016 den lägsta medelnivån för BMI för både pojkar och flickor. Niger, Senegal, Indien och Bangladesh är andra som sticker ut i statistiken med en stor andel underviktiga.
Studien har finansierats av Wellcome Trust, AstraZeneca Young Health Programme.
Läs abstract till studien: