Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Allvarliga brister på vårdcentral i Åmål

Publicerad: 18 december 2018, 07:28

Bristerna i följsamheten till ”uppdrag, avtal och patientsäkerhet är så allvarligt förtroendeskadade att det inte är skäligt att kontraktsrelationen ska fortsätta”, skriver koncernkontoret.

Foto: Thinkstock

Personer utan behörighet har arbetat som läkare. Nu rekommenderar Västra Götalandsregionens koncernkontor att kontraktet med vårdcentralen avbryts.

Ämnen i artikeln:

Västra Götalandsregionen

Sara Heyman

sara.heyman@dagensmedicin.se


Efter en tid av flera avvikelser vid vårdcentralen i Åmål, lät norra hälso- och sjukvårdsnämnden i våras sitt koncernkontor göra en fördjupad uppföljning av vårdcentralens verksamhet. Förra veckan presenterades rapporten, som innehåller allvarlig kritik. Den sammantagna bedömningen är att den medicinska kvaliteten håller en ”oacceptabelt låg nivå” och koncernkontoret rekommenderar hälso- och sjukvårdsnämnden att säga upp kontraktet med vårdcentralen.

Rapportförfattarna anser att bristerna är "genomgående" när det handlar om ledning, ledningssystem och rutiner. Flera läkare med utbildning utomlands har tjänstgjort utan giltiga förordnanden från Socialstyrelsen. Journalgranskning visar att ”läkarassistenter” har utfört självständiga läkarbedömningar.

Sedan 2016 har Ivo fattat beslut i fem anmälda ärenden, där kritik riktas mot vårdcentralen i fyra av dem. I ett ärende, då patienten avled, riktas skarp kritik mot vårdcentralen, där fem läkare och en hälso- och sjukvårdspersonal kritiseras för bristande medicinska bedömningar, ställningstaganden och handläggning.

Vårdcentralen har svarat till Provinstidningen Dalsland och SVT Väst, där de kommenterar att rapporten innehåller fel. Till Provinstidningen säger verksamhetschefen på vårdcentralen att han är kritisk till hur utredningen gått till och att granskarna inte har tagit hänsyn till vårdcentralens förutsättningar. De arbetar nu på en skrivelse som de ska lämna in till norra hälso- och sjukvårdsnämnden. På torsdag denna vecka ska nämnden ta ställning till rapporten.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev