lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Alternativ medicin mot högt kolesterol

Publicerad: 22 juli 2015, 06:02

Nu får de med högt kolesterol ett alternativ till statiner. EU har godkänt den nya kolesterolsänkaren Repatha.


Nära var tionde svensk tar i dag statiner mot högt kolesterol. Den som har för hög halt av blodfettet riskerar att drabbas av stroke eller hjärtinfarkt.
Repatha är ett biologiskt läkemedel som injiceras. Det är en antikropp som motverkar de proteiner som minskar leverns förmåga att ta bort skadligt kolesterol från blodet.

– Tillsammans med statiner sänker den kolesterolet väldigt effektivt, men också på egen hand, säger Mats Eriksson, professor vid institutionen för medicin vid Karolinska institutet.

Det nya läkemedlet är ett alternativ till statiner. Omkring var tionde patient som tar statiner tål dem inte.

– De drabbas främst av muskelvärk. Men Repatha har väldigt få biverkningar vad man vet än så länge, säger Mats Eriksson.

Nackdelen med det nya läkemedlet är att det är dyrt.

– Jag vet inte priset, men det kommer handla om mycket pengar, säger Mats Eriksson.

Men dyra behandlingar blir ofta billigare efterhand. Statiner kostar betydligt mindre nu än för 20 år sedan. Priset per tablett har sjunkit från 17 kronor till 60 öre.

– I dag behandlas en tiondel av vår befolkning med statiner. Hade du sagt det till mig för 20 år sedan hade jag sagt att du var en dåre. Västvärlden har investerat miljarder i statiner, men i dag behandlas alla patienter i princip gratis, en tablett kostar mindre än en tepåse, säger Mats Eriksson.

Socialstyrelsen har kommit med nya riktlinjer för hjärtsjukvården och nu måste landstingen hjälpa fler patienter att sänka kolesterolet.

– När fler patienter behandlas blir det också fler som inte tål statiner. Då kommer det här nya läkemedlet vara ett alternativ, säger Mats Eriksson.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev