Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Åmåls enda vårdcentral stängs

Publicerad: 10 april 2019, 09:06

Bara ett par dagar efter beskedet att det väntade ägarbytet av Åmåls enda vårdcentral inte blir av, stängs vårdcentral akut.


Ämnen i artikeln:

Västra Götalandsregionen

Den första april kom beskedet om att ägarskapet för vårdcentralen i Åmål skulle övergå till Medpro clinic group, en privat vårdaktör som sedan tidigare driver fem andra vårdcentraler i Västra Götaland. Ett par dagar därefter stod det klart att affären inte blir av. Nu stängs vårdcentralen.

Det var på ett akut möte med Norra hälso- och sjukvårdsnämnden inom Västra Götalandsregionen som beslutet fattades. 12 000 listade patienter berörs och de står inom ett par dagar utan vårdcentral.

Till grund för beslutet ligger ett tjänsteutlåtande där det bland annat står att ”(...) vidtagna åtgärder är inte tillräckliga för att kunna säkerställa att en acceptabel kvalité inom verksamheten kan nås inom en snar framtid”.

Att vårdcentralens avtal är uppsagt bekräftas av regionrådet Håkan Linnarsson (S). ”Det är djupt olyckligt att det fått gå så här långt. Vår främsta prioritering är just nu att säkerställa en trygg vård”, skriver han i ett sms till SVT Väst.

Den kritiserade vårdcentralen hade fått en frist fram till den 1 april för att åtgärda de brister som regionens fördjupade kontroll hade pekat på. Bland annat konstaterade rapporten att vårdcentralens patientjournaler innehöll stora brister i medicinsk kvalitet, kompetens och dokumentation. Beslutet kommer att verkställas inom två till tre dagar, erfar SVT Väst.

Igår skrev Dagens Medicin om affären som inte blir av. Det var i december som Västra Götalandsregionen beslöt att bryta kontraktet med den nuvarande ägaren, efter att stora brister i verksamheten framkommit.

TT/DAGENS MEDICIN

Ämnen i artikeln:

Västra Götalandsregionen

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev