Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Ambulanssjukvården kräver bättre katastrofsamordning

Publicerad: 20 december 2016, 07:00

Ambulansen i Skåne.

Foto: Christiaan Dirksen

Ambulanssjukvården behöver bättre beredskap för allvarliga händelser med hot och våld. En utökad säkerhetsutbildning efterlyses.


Katastrofmedicinskt centrum; KMC, i Linköping har samlat ambulans och polis från stora delar av landet för att diskutera samarbete och svårigheter vid insatser där det förekommer mycket hot och våld.

Under ett seminarium den 12 december framkom att det finns behov av en nationell samsyn om ambulanssjukvårdens samverkan med polisen vid sådana händelser.

– Vi skulle behöva bygga på det ledningskoncept som de flesta ambulansverksamheter i Sverige har med en utökad kunskap om säkerhetsinsatser.  Men det behövs pengar för att sätta folk i utbildning. Vi kommer att sammanställa en rapport för att påpeka att det behövs en nationell samordning på det här området. I första hand riktar vi oss till Socialstyrelsen som kunde ta ledarflaggan för detta, säger Heléne Nilsson, verksamhetschef på KMC.

Även Myndigheten för samhällsskydd och beredskap liksom inrikesminister Anders Ygeman (S) kommer att få del av rapporten.

Heléne Nilsson menar att landstingen har ansvar för ambulanssjukvården på grundläggande nivå, men när det gäller mer komplexa händelser, som skolskjutningar, terrorattentat och bombhot krävs mer.

– För att ha beredskap för sådana situationer med många svårt skadade behövs en god katastrofmedicinsk beredskap och utbildning, baserad på en gemensam nationell strategi som måste skapas i samverkan med polisen, säger hon.

Relaterat material

Regeringen håller möte om våld i ambulanssjukvården

Alarm kräver identitetsskydd

C: Stoppa brott mot blåljuspersonal

MSB håller möte om våld mot blåljuspersonal

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev