Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Anna Nergårdhs utredning utvidgas

Publicerad: 23 augusti 2018, 09:17

UPPDATERAD: Patientkontrakt och samordnade vårdinsatser för äldre. Det är några av de saker som ska utredas inom ramen för En god och nära vård.


Ämnen i artikeln:

Primärvård

Regeringen har fattat beslut om att utöka uppdraget i Anna Nergårdhs utredning och att förlänga utredningstiden. I tilläggsdirektiven ingår att titta på hur lagstiftningen ser ut kring kravet på vårdplaner för patienter med komplexa behov. Huvudsyftet är att skapa en tryggare vård för äldre och undvika att äldre skickas mellan äldreboende, hem, akuten och tillbaka.

–  Jag vill se fler lösningar där vård och omsorg integreras mer, säger socialminister Annika Strandhäll (S) och lyfter fram vårdbolaget Tiohundra i Norrtälje som ett exempel  där samarbetet fungerar bättre än på andra ställen.

Utredaren ska också titta på om det behövs en lagreglering för att införa patientkontrakt för samtliga vårdinstanser, oavsett vem som är vårdgivare.

– Det finns flera olika initiativ med standardiserade individuella vårdplaner och patientkontrakt som utgår från vårdens perspektiv. Målet nu blir en vårdplan per patient eller brukare, säger Anna Nergårdh.

Regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting har redan en överenskommelse inom ramen för patientmiljarden om att införa patientkontrakt i hela landet, efter att de har testats i pilotprojekt i Kalmar, Norrbotten och Halland. En eventuell lagstiftning blir ett stöd för att snabba på implementeringen.

Utredningen ska också titta på hur ersättningar enligt lagen om läkarvårdsersättning, respektive lagen om ersättning för fysioterapi, ska kunna integreras i samklang med övriga förändringar i den ordinarie primärvården.

– Den här frågan har funnits med länge och jag tolkar det som att regeringen vill få med den nu när vi skapar en ny struktur, säger Anna Nergårdh.

Annika Strandhäll säger att det finns en risk att de läkare och fysioterapeuter som får den här ersättningen hamnar utanför en ny primärvård.

–  Utredningen ska nu titta på hur de kan bli en del i pusslet som ska ge en bra och nära vård till patienterna. Deras kompetens behöver tas till vara i vården, säger Annika Strandhäll.

Utredningstiden förlängs och uppdraget ska slutredovisas för Socialdepartementet senast den 31 mars 2020, med en delredovisning senast 7 juni 2019.

Relaterat material

Varsågod, här är framtidens primärvård

Utredning skärper kraven på primärvården

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Primärvård

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev