Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Allmänmedicin

Annika Dahlqvist får kritik för kostrådgivning via blogg

Publicerad: 22 April 2010, 11:24

Fettdoktorn Annika Dahlqvist kritiseras av Socialstyrelsen för att ha brutit mot vetenskap och beprövad erfarenhet när hon gett patienter råd via sin blogg.


Den kontroversiella allmänläkaren och kostdebattören Annika Dahlqvist driver en välbesökt blogg på internet. Efter att ha fått in anmälningar från fem personer har Socialstyrelsen granskat vad hon skriver.

Myndigheten har inga synpunkter på hennes generella tankar om kosthållning. Däremot får hon kritik för att hon har vänt sig direkt till enskilda patienter med råd. Enligt Socialstyrelsen har hon brustit i behandlingen genom att inte informera om behandlingsalternativ och inte följa upp effekten av de rekommenderade åtgärderna.

Myndigheten vidtar inga särskilda åtgärder men uppmanar Annika Dahlqvist att ta till sig kritiken. Det tänker hon inte göra, enligt en första kommentar på bloggen.

Jag brukar alltså inte informera dem som frågar mig om råd att det finns möjlighet att äta fettsnålt och margariner. Jag utgår ifrån att de redan vet det genom den massiva propaganda som finns om det från den officiella organisationen och marknadens reklamkampanjer , skriver hon bland annat.

Socialstyrelsen kritiserar också Annika Dahlqvist för bristande journalförning i hennes tidigare arbete på primärvårdsjouren i Sundsvall, rapporterar Sveriges Televisions Mittnytt.

Relaterat material

Lancet: LCHF-förespråkare påverkar myndigheterna

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev