Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Annika Dahlqvist förlorar uppdrag som läkarvikarie

Publicerad: 15 oktober 2009, 07:02

Fettdoktorn Annika Dahlqvist får inte fortsätta arbeta inom primärvården i Västernorrland efter sina kontroversiella uttalanden om LCHF-kost.


Ämnen i artikeln:

PrimärvårdRegion Västernorrland

Allmänläkaren Annika Dahlqvist har gjort sig känd som en varm förespråkare för kost rik på fett men snål på kolhydrater. Vid sidan av sitt författarskap och sina föreläsningsuppdrag har hon jobbat extra som vikarie på primärvårdsjouren i Sundsvall.

Nu har hon fått besked om att hon inte får fortsätta.

– Som jag förstår det är jag spärrad från alla arbetsplatser i primärvården i Landstinget Västernorrland. Det är väl ingen som vågar anställa mig på en vårdcentral nu, säger Annika Dahlqvist till Aftonbladet.

Bakgrunden till primärvårdsledningens beslut är en artikel i samma tidning där Annika Dahlqvist sade att LCHF-kost hjälper mot svininfluensan och om att hon inte tror på cellprovtagningar och mammografi. Att hon själv hävdar att citaten tagits ur sitt sammanhang hjälper inte, enligt primärvårdsdirektören Lennart Moberg.

– Efter hennes anmärkningsvärda synpunkter och ifrågasättanden av medicinskt evidensbaserade arbetsmetoder, som cellprovtagning, vill vi inte att hon fortsätter som timvikarie, säger han till Aftonbladet.

Som Dagens Medicins pappersutgåva rapporterat tidigare har Annika Dahlqvist också anmälts till Socialstyrelsen för sina uttalanden i artikeln. Jan Stenberg, ST-läkare på akutmottagningen vid Länssjukhuset Sundsvall-Härnösand, vill ha utrett om en läkare får säga vad som helst i ett offentligt sammanhang.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev